Leto v Košickom kraji: Turizmu pomohli najmä Slováci

352x
31. Október 2021
V Košickom kraji výletovalo takmer 100-tisíc návštevníkov

Počet domácich návštevníkov sa vyšplhal na rekordné číslo. Foto: Ahoj Košice
 
Oživenie turistickej mobility sa po dlhej druhej vlne pandémie prejavilo v medziročnom zvýšení počtu domácich návštevníkov Košického kraja, a to najmä počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny. Hoci cudzincov k nám prišlo podstatne menej, počet domácich návštevníkov sa vyšplhal na rekordné číslo.
 
Informoval o tom Košický samosprávny kraj (KSK) na svojej webovej stránke.
 
 
Nová rekordná úroveň
 
Ubytovacie štatistiky Košického kraja za uplynulú letnú turistickú sezónu (jún – august), vykazujú oproti predošlému letu pozitívny trend. Počet návštevníkov celkovo narástol zo 112 798 na 116 850 a počet prenocovaní z 266 500 na 269 479.
 
Zásadný podiel na tom majú návštevníci zo Slovenska, ktorých počet sa dokonca vyšplhal až na novú rekordnú úroveň.
 
V Košickom kraji výletovalo takmer 100-tisíc návštevníkov s 230-tisíc prenocovaniami. Počet prenocovaní sa tak tento rok skoro vyrovnal historickému roku 2019. Slováci tvorili toto leto až 85 percent z celkového množstva ubytovaných hostí.
 
„Ukazuje sa, že napriek všetkým problémom, ktoré do odvetvia cestovného ruchu pandémia priniesla, pozdvihla domáci cestovný ruch, a to je skvelá správa. Na jednej strane to je príležitosť pre slovenských cestovateľov objavovať krásne miesta a lokality, na strane druhej zas výzva podnikateľom, ktorí musia hosťom ponúknuť kvalitu služieb, naviac pri dodržaní všetkých platných opatrení,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.
 
 
Cudzincov chodilo menej
 
V časoch pred koronakrízou pritom tradične platilo, že až 4 z 10 návštevníkov kraja pricestovali zo zahraničia.
 
Kým počas leta najsilnejšieho roku 2019 prenocovalo v hoteloch či penziónoch v Košickom kraji viac ako 64-tisíc zahraničných hostí, toto leto ich prišlo len 18-tisíc.
 
Počet zahraničných návštevníkov z tradične najsilnejších zdrojových trhov toto leto výrazne poklesol. Česko o 40 percent, Poľsko o 38 percent, Nemecko o 15 percent a Maďarsko o 11 percent.
 
Naopak, výraznejšie vzrástli oproti vlaňajšku Ukrajina o 31 percent, Taliansko o 50 percent či Rumunsko o 244 percent.
 
„Na základe dostupných štatistických ukazovateľov sa pre najbližšie obdobie ťažiskovo sústredíme na domáci trh, v ktorom vidíme obrovský potenciál. Myslím si, že spoločnou budúcoročnou métou celého odvetvia v našom kraji pre letnú sezónu by teda malo byť prekonanie počtu stotisíc domácich návštevníkov,“ dodala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.
(12:48, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár