Smutné výročie Košíc: Od najväčšej dopravnej tragédie uplynulo 43 rokov

1051x
30. Október 2021
Čierny deň Košíc sa navždy zapísal do histórie mesta

Tragická nehoda si vyžiadala deväť mŕtvych. Foto: FB/MČ Košice – Staré Mesto
 
Blížili sa Dušičky. Ľudia boli na ceste do práce či školy, no v rannej električke našli utrpenie a smrť. Dejiny košickej MHD si nepamätajú tragickejšiu nehodu ako tú, ktorá sa stala 30. októbra 1978, kedy tam havarovala električka číslo 6.
 
Najdesivejšia havária, ktorá sa stala pred 43 rokmi, si vyžiadala deväť mŕtvych, vrátane vodičky, štyria z nich nemali ani 18 rokov. Asi 80 ľudí utrpelo pri havárii ľahké zranenia, desať ľudí ostalo ťažko ranených.
 
Bolo sedem hodin a 20 minút ráno. Električka číslo 6, ktorá bola preplnená asi 200 ľuďmi smerovala po obvyklej trase z Terasy k Amfiteátru. Od novej nemocnice sa dole kopcom však nekontrolovateľne rozbehla. Ubrzdiť sa ju nepodarilo a pri Amfiteátri sa v zákrute vykoľajila.
 
 
Pamätník nešťastia
 
Obete tragickej nehody si uctil aj starosta MČ Košice – Staré Mesto Igor Petrovčik. 
 
Zapálením symbolickej sviece a kyticou na mieste pamätníka, ktorý stojí na Pajorovej ulici v blízkosti panelákov, kde vykoľajenú električku v ten osudný deň zastavili stromy.
 

Obete tragickej nehody si uctil aj starosta MČ Košice – Staré Mesto Igor Petrovčik. Foto: FB/MČ Košice – Staré Mesto
 
„Presné príčiny sú aj po rokoch nejasné. Zatiaľ, čo oficiálna verzia hovorí, že zlyhala vodička, mnoho ľudí tvrdí, že zlyhali brzdy, ale režim to nepriznal,“ dodala MČ Košice – Staré Mesto na sociálnej sieti.
(18:45, red)
 
Diskusia
Pridať komentár