Vykurovanie Košíc geotermálnou energiou z Ďurkova dostalo zelenú, nebude to však lacné

576x
30. Október 2021
Mesto podpísalo memorandum o spolupráci v oblasti využitia geotermálnych vrtov

Zámer podporiť tento projekt potvrdil aj minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: Mesto Košice
 
V Košiciach by sa mohla začať skúšobná prevádzka horúcovodu z geotermálneho zdroja pri obci Ďurkov do košickej Teplárne (TEKO) začiatkom roka 2026. Predpokladané náklady na úpravu geotermálneho prameňa a výstavbu zhruba 20-kilometrového horúcovodu by mali dosiahnuť sumu približne 50 miliónov eur.
 
Informovalo o tom mesto Košice s tým, že prostredníctvom nového diaľkového horúcovodu by tak TEKO mohlo získavať až 20 percent energie výlučne z obnoviteľných zdrojov pre výrobu tepla a utlmiť výrobu z čierneho energetického uhlia.
 
 
Dohodli sa na spolupráci
 
Tieto informácie odzneli pri piatkovom (29. 10.) podpise Memoranda o spolupráci v oblasti využitia energetického potenciálu geotermálnych vrtov v lokalite Ďurkov pre potreby zásobovania teplom mesta Košice.
 
„Strany memoranda sa zaviazali spolupracovať pri výstavbe a následnej prevádzke technických a technologických zariadení, umožňujúcich ťažbu geotermálnej vody a jej následné využitie na výrobu a prepravu tepla do sústavy centralizovaného zásobovania teplom mesta Košice. Chcú vyvinúť spoločné úsilie na zabezpečenie financovania tohto projektu z verejných zdrojov. Ich prioritou je získať prostriedky z Fondu spravodlivej transformácie, ktorý prostredníctvom finančných zdrojov z EÚ chce pomáhať ekologicky zaťaženým regiónom s prechodom ku klimaticky neutrálnemu hospodárstvu,“ vysvetlilo mesto.
 
Text memoranda v Historickej radnici v Košiciach slávnostne podpísali minister hospodárstva Richard Sulík, Roland Karkó, predseda predstavenstva GEOTERM a zároveň zástupca spoločnosti SPP Infrastructure a košický primátor Jaroslav Polaček za prítomnosti generálneho riaditeľa TEKO Milana Habána.
 
 
Jedna z najlepších geotermálnych zón na Slovensku
 
Zámer podporiť tento projekt potvrdil aj minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý uviedol, že nie je žiadnym tajomstvom, že na rezorte majú záujem o čo najväčšie využívanie geotermálnej energie.
 
„Jej potenciál v tejto oblasti je naozaj veľký, veď ide o jednu z najlepších geotermálnych zón na Slovensku. Bolo by veľkou chybou, ak by sme tento potenciál nevyužili a preto plne podporujem tento projekt,“ povedal Sulík.
 
Vyše dvadsať rokov staré vrty
 
Pred takmer 23 rokmi boli medzi obcami Ďurkov, Bidovce, Svinica a Olšovany navŕtané tri prieskumné geotermálne vrty s cieľom využiť ich potenciál pre vykurovanie domácností a priemyselných podnikov. Odvtedy sa nepodarilo tento projekt posunúť bližšie k realizácii.
 
Podľa primátora Polačeka práve teraz je ten správny čas, aby sme v Košiciach dali zelenú využitiu tepla z geotermálneho zdroja v blízkosti Slanských vrchov.
 
„Som rád, že dnešným podpisom Memoranda sme urobili obrovský krok k tomu, aby sa z Košíc stalo ekologickejšie mesto a výrazne obmedzili aj emisie vznikajúce spaľovaním uhlia, čím skvalitníme ovzdušie. Pevne verím, že od roku 2026 budeme môcť vykurovať Košice geotermálnou energiou z Ďurkova, čo bude mať aj pozitívny vplyv na ceny tepla u nás. Zároveň to podľa odborníkov zatraktívni celý systém centrálneho zásobovania teplom, ktorý bude ekonomicky a ekologicky ešte efektívnejší ako doteraz,“ dodal primátor.
(14:35, red, Mesto Košice)
Diskusia
Pridať komentár