VIDEO | V Lenartove odovzdali byty pre marginalizovanú komunitu

5103x
29. Október 2021
Precízny výber rodín
Pozrite si videoreportáž 
 
„Cesta k týmto bytom bola veľmi dlhá, stálo nás to bezmála 10 rokov života,“ začala opisovať príbeh výstavby bytových domov starostka obce Lenartov Jana Bľandová.
 
24 bytových jednotiek, ktoré zmenia život ďalším občanom Lenartova. Obec uviedla do užívania 4 nové bytové domy určené pre ľudí z marginalizovanej rómskej komunity.
 
„U nás terénna sociálna práca funguje od roku 2006, čiže my tie rodiny veľmi dobre poznáme a úzko s nimi spolupracujeme. Výber do tých bytov bol už dlhodobý, nebolo to krátkodobé rozhodnutie. Terénne sociálne pracovníčky s tými rodinami pracujú – či už s mladými, so strednou generáciou, alebo so starými. Snažili sme sa vybrať najlepších z najlepších,“ podotkla starostka.
 
Ruku k stavbe diela priložili aj samotní nájomníci bytov, ktorí pomáhali pri exteriérových či interiérových prácach.
 
„Už som to mal v hlave. Od detstva som sa učil pri murároch, niečo som od nich pochytil,“ uviedol jeden z nájomcov. „Páčia sa nám, máme to teraz lepšie. Máme vodu, kúpeľňu,“ dodala nájomníčka.
 
Obec často supluje štát 
 
V súčasnosti žije v lenartovskej rómskej osade viac ako 700 osôb, osada je od obce vzdialená približne 600 metrov.
 
„Prvá bytovka bola postavená v rokoch 88 – 89. V deväťdesiatom roku bola táto bytovka obsadená, asi 18-timi rodinami. Teraz je zaradená do generálnej opravy, zo štátnych peňazí bolo schválených takmer 600-tisíc, v jari sa začne pracovať. Počúvame z viacerých dedín o animozite, zlých vzťahoch. ja môžem o lenartovských vzťahoch povedať, že sú aj napriek drobným prehreškom či výstrelkom, naozaj dobré,“ priblížil poslanec obecného zastupiteľstva v Lenartove Ján Bortník.
 
„Čo sa týka tej Bratislavy, neviem, či oni vedia, akými problémami my tu na východe žijeme. Čo všetko musíme robiť, prakticky my suplujeme štát,“ uzavrela Bľandová.
 
Postavením štyroch bytových domov iniciatíva obce nekončí, v budúcnosti by chceli vystaviť ďalšie, ktoré prispejú k skvalitneniu životnej úrovne občanov v osade.
(14:43, red)
 
 
Diskusia
Pridať komentár