VIDEO | Slávnostne otvorili juhozápadný obchvat Prešova a tunel Prešov

2147x
29. Október 2021
Primátorka Prešova verí, že v meste sa budú tvoriť menšie zápchy
Pozrite si videoreportáž 
 
Národná diaľničná spoločnosť slávnostne odovzdala motoristickej verejnosti do užívania diaľnicu D1 Prešov, západ – Prešov, juh, ktorej súčasťou je aj dvojrúrový tunel Prešov s dĺžkou 2 244 metrov.  
 
Na slávnostnom otvorení nechýbal ani minister dopravy Andrej Doležal, predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár, župani Prešovského a Košického kraja, primátorka Prešova a primátor Košíc, zhotovitelia stavby či predstavitelia cirkví, ktorí novú cestu zároveň posvätili. 
 
Lákadlo pre nových investorov
 
Ako uviedol pre ahoj.tv predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, každý takýto úsek pomôže nielen skvalitniť život motoristom a cestujúcim, ale pomôže aj zatraktívniť región či prilákať nových investorov do chudobného kraja.  
 
 
„Každá takáto rýchlostná cesta, obchvat či diaľnica pomáha regiónu jednak v tom, že sú tu kvalitné a dobré cesty, ale som presvedčený, že nahradzuje aj veľkých investorov, lebo ak sú dobré a kvalitné cesty investori si do regiónu nájdu cestu sami,“ povedal župan.  
 
Menšie zápchy pre Prešov
 
Na otvorení nechýbala ani primátorka Prešova Andrea Turčanová, ktorá neskrývala nadšenie z nového obchvatu i tunela. Verí, že v meste sa budú tvoriť menšie zápchy.  
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
Keďže motoristi z Košíc, ktorí smerujú do Tatier, alebo z Popradu do Košíc, nebudú prechádzať cez centrum Prešova a doprava sa odkloní ešte pred ním.  
 
 
„Štyridsať rokov sa tu rozprávalo o potrebe vybudovania obchvatu teda dobudovania D1. Mnohí ľudia už boli skleslí. Takže som veľmi rada, že sa nám podarilo nielen začať, ale aj relatívne v dobrom termíne skončiť a slávnostné odovzdať do užívania tento tunel,“ vysvetlila primátorka.
 
Prišiel aj Trnka a Polaček
 
Otvorenia sa zúčastnili aj predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka a primátor Košíc Jaroslav Polaček.  
 
„Skráti sa desať až dvadsať minút všetkým ľuďom, ktorí cestovali cez Prešov po D1 a bude to naozaj veľká výhoda pre všetkých obyvateľov, cestujúcich aj motoristov. Verím, že ministerstvo dopravy bude pokračovať v tomto tempe a budeme čoskoro otvárať ďalšie diaľničné úseky,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Trnka.  
 
Ako uviedol primátor Polaček, toto otvorenie je úžasné aj pre Košice, keďže sa opäť dostávajú bližšie k Slovensku a Tatry sa dostávajú bližšie k metropole východu. Podľa jeho slov nová diaľnica a obchvat pomôžu turizmu a obchodu. 
 
Križovatka, ktorá na Slovensku nemá obdobu
 
Nový diaľničný úsek tvorí západný obchvat mesta Prešov, dlhý je takmer 8 kilometrov, na trase je osemnásť mostov, tunel, 19 vetiev križovatiek a šesť kilometrov protihlukových stien. Tento obchvat je spoplatnený, motoristi musia mať zakúpenú elektronickú diaľničnú známku.  
 
Práve dokončenie tejto cesty výrazne pomôže celému východnému Slovensku, či už za pohodlnejším cestovaním, alebo je to možnosť aj získať do kraja nových zamestnávateľov.  Súčasťou výstavby bola aj technicky zložitá križovatka, ktorá na Slovensku nemá obdobu. V križovatke Prešov, západ sa spájajú dve diaľnice a cesty prvej, druhej a tretej triedy. Národná diaľničná spoločnosť tak priniesla všetkým motoristom plynulú jazdu po severnej D1 v dĺžke 183 kilometrov, od Ivachnovej až po Košice.
(13:00, red, foto: FB/Mesto Prešov)
Diskusia
Pridať komentár