VIDEO | V Lúčke v okrese Svidník pretvorili výnimočný strom v Živé pietne miesto

2267x
28. Október 2021
Covid-19 nešťastne zasiahol aj do životov rodín v Lúčke
 Pozrite si videoreportáž
 
Výnimočný strom pretvorili v Živé pietne miesto, ktoré bude navždy pripomínať obete koronavírusu. Jedinečná lipa vyrastajúca z viacerých kmeňov, ktoré spoločne tvoria jednu nádhernú korunu, v obci rastie už desiatky rokov. Odteraz je výnimočným symbolom venovaným obetiam Covidu-19.
 
Obec Lúčka v okrese Svidník sa pripojila do projektu tvorby Živých pietnych miest, ktoré po celom Slovensku v spolupráci so samosprávami realizuje občianske združenie Skutočné obete.
 
„My sme mali bohužiaľ tragickú skúsenosť s pandémiou v našej rodine. Zomrela nám na COVID naša mama v marci tohto roka, ktorá mala len 57 rokov. Bolo to pre nás veľmi ťažké obdobie. Na Slovensku je zrejme viac takýchto ľudí, teda mnoho pozostalých, ktorí si majú čo povedať a majú si ako pomôcť, takže sme spoločne so sestrou založili občianske združenie Skutočné obete,“ uviedla zakladateľka OZ Lenka Straková.
 
Starosta obce Mikuláš Mašlej spoločne so zástupkyňami občianskeho združenia osadili pamätnú tabuľu a zosnulých si uctili minútou ticha.
 
„Máme tu aktívnych poslancov obecného zastupiteľstva, ktorí si v médiách všimli takýto počin občianskeho združenia, ktoré buduje po celom Slovensku pietne miesta na to, aby sme si spomenuli na tie obete, ktoré pandémia zasiahla,“ ozrejmil starosta obce Lúčka Mikuláš Mašlej.
 
Ťažký koniec uplynulého roka 
 
Covid-19 nešťastne zasiahol aj do životov rodín v Lúčke. V decembri uplynú už dva roky, kedy bol vírus prvýkrát objavený. V marci sa objavil prvý prípad na Slovensku, ľudia spozorneli a začali robiť dostupné opatrenia, aby šíreniu nákazy zabránili. Ťažké mesiace prežívali v okrese Svidník na prelome rokov. Významnú úlohu v boji s pandémiou zohrali aj Regionálne úrady verejného zdravotníctva.
 
„Bolo to vianočné obdobie, mali sme veľmi veľa chorých, bohužiaľ aj mŕtvych. V tomto období sme boli najhorší na Slovensku. Mŕtvi a chorí nám pribúdali nech sme robili čokoľvek,“ priblížila regionálna hygienička Helena Hrebeňáková.
 
 
 
„Aj samotný Prešovský samosprávny kraj s našim predsedom Milanom Majerským bol aktívny a daroval mnoho respirátorov pre tie menšie obce, aby sme ich doručili najzraniteľnejšej skupine, a to seniorom, aby sa mohli pohybovať v pokoji medzi občanmi,“ dodal starosta.
 
Oslovili mestá, obce či župy
 
„Teraz sme v takej istej situácii, opäť patríme medzi okresy s najhoršou sedemdňovou incidenciou, ale sme toho názoru, že teraz sa tomu, na rozdiel od druhej vlny, dá zabrániť. Najúčinnejším prostriedkom na boj s pandémiou je očkovanie,“ zdôraznila regionálna hygienička.
 
Občianske združenie Skutočné obete odštartovalo projekt Živé pietne miesta koncom júna, kedy začali oslovovať mestá, obce, župy i ďalšie subjekty na spoluprácu.
 
„Nesmieme dovoliť, aby sa na pandémiu a jej obete zabudlo. Rozmýšlali sme, akým spôsobom by sa to dalo spraviť. Kedysi sa stavali morové stĺpy, ale nechceli sme, aby to bolo niečo neživé, kamenné. Chceli sme, aby symbolom obetí pandémie bola tá lipa, je to strom, ktorý žije a dýcha, je to symbolicky akoby život, ktorý musí nad tým koronavírusom zvíťaziť,“ uzavrela zakladateľka OZ Skutočné obete.
 
Aj v nasledujúcom období združenie plánuje tvorbu pietnych miest v ďalších mestách aj na východnom Slovensku.
(13:32, red)
 
Diskusia
Pridať komentár