OZ Druhá šanca zachraňuje týrané a opustené zvieratá v Bardejove i okolí

1349x
27. Október 2021
 Tento článok vyšiel v našich novinách
Druhá šanca na život
 
Občianske združenie Druhá šanca Bardejov bolo založené v auguste 2018 ako nezisková organizácia sledujúca prospešnú a dobrovoľnícku činnosť. Jeho cieľom je záchrana týraných a opustených zvierat v Bardejove a blízkom okolí, zabezpečenie čo najlepšej starostlivosti a hľadanie nových milujúcich domovov pre nich, propagovanie a šírenie osvety zdravia a ochrany zvierat a prírody.
 
OZ Druhá šanca nie je podporované mestom Bardejov, ani žiadnou štátnou inštitúciou. Dokáže pomáhať len vďaka dobrovoľným príspevkom od ľudí, ktorí sympatizujú s jeho činnosťou. Rovnako OZ nedisponuje žiadnym pozemkom, priestorom, a tak je opäť odkázané na pomoc dobrovoľníkov, ktorí chcú pomáhať dočasnou starostlivosťou o zachránené zvieratá, kým sa preliečia, zavakcinujú, vykastrujú/vysterilizujú a nenájdu si nový domov.
 
Zháňajú priestory
 
OZ disponuje len malou karanténnou stanicou s povoleniami na odchyt a prevoz zvierat. Preto hľadá priestor, aby mohla byť celá jeho činnosť sústredná pod jednou strechou. Priestor, kde by mohli byť vystavané koterce, záhradné domčeky a v neposlednom rade priestory pre styk s verejnosťou, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou tejto pomoci.
 
V spolupráci s Kynologickým klubom Bardejov, ktorý tiež hľadá priestory na svoju činnosť, by OZ veľmi rado usporadúvalo preteky, súťaže, podujatia pre deti a mládež - či už agility, základy poslušnosti, beh so psom, výstavy takzvaných orieškov, semináre na šírenie osvety medzi obyvateľmi mesta Bardejov.
 
Poskytnúť domov či vyvenčiť
 
Doteraz OZ usporadúvalo niekoľko podujatí pre verejnosť, ako napr. Adopčné akcie a Vychádzkové dni, kde si ľudia mohli vybrať zvieratko, ktorému chceli poskytnúť domov alebo len zvieratko vyvenčiť a poprechádzať sa s ním.
 
 
 
Priestory - „všetko v jednom”- sú pre nás dôležité pri príjme nového zvieraťa. Po okúpaní a následnom vstupnom veterinárnom vyšetrení a ošetrení sa umiestňuje v karanténe mimo ostatných zvierat. Buď podstupuje ihneď liečbu, alebo sa sleduje jeho zdravotný stav. Po kompletnej vakcinácii podstupuje sterilizáciu/kastráciu, a tak sa mu hľadá nový domov. Po podpísaní adopčnej zmluvy je OZ naďalej v kontakte s novými majiteľmi.
 
OZ Druhá šanca sa snaží vždy a každému vyhovieť, hľadá riešenia a východiská.
 
Avšak pri veľkom počte denne hlásených zvierat to nevie zvládnuť bez pomocí a podpory ľudí. Je odkázané dookola prosiť o pomoc a prosiť o všetko. Prosí za zvieratá v núdzi, pretože tu ťažko môže hrať lotériu o to, kto z nich dostane šancu, DRUHÚ ŠANCU na nový život.
(13:57, I. Vašková)
 
Diskusia
Pridať komentár