V Košiciach sa už pripravujú na zimnú údržbu. Bude stáť 3,4 milióna eur

2745x
27. Október 2021
Zapojených bude vyše 200 zamestnancov

Zimná sezóna začína od 1. novembra 2021 do 31. marca 2022. Foto: KOSIT
 
V Košiciach už niekoľko rokov zabezpečuje zimnú údržbu verejných komunikácii spoločnosť KOSIT, ktorá má v správe vyše 685 kilometrov komunikácií.
 
Ako informovala Slavomíra Brzová zo spoločnosti KOSIT, rozpočet na zimnú údržbu v sezóne 20021/2022 bude 3,4 milióna eur a je rovnaký ako v predchádzajúcej sezóne.
 
„Pre výkon zimnej údržby nasadzujeme spolu 46 mechanizmov a 40 zamestnancov ručného čistenia na jednej zmene. Celkovo bude do zimnej údržby vrátane vodičov, dispečerov a ďalších zapojených 238 zamestnancov. V sezóne máme na výkon údržby pripravených 14 veľkých sypačov. Strojnú údržbu chodníkov určených mestských častí budú zabezpečovať tzv. malé mechanizmy, sypače - zametače. Vozový park dopĺňajú mechanizmy pomocnej údržby,“ uviedol Marián Christenko, generálny riaditeľ spoločnosti KOSIT.
 
 
Čo má najvyššiu prioritu?
 
Keďže nie je reálne v prípade sneženia či mrznúceho dažďa zabezpečiť okamžitú zjazdnosť všetkých pozemných komunikácii v rovnakom čase, Operačný plán definuje tri stupne určujúce prioritu priebehu prác údržby.
 
Najvyššiu prioritu majú už tradične činnosti zabezpečujúce zjazdnosť a schodnosť miestnych komunikácii I. a II. triedy, a tiež trasy liniek MHD.
 
Až následne sa dôraz presúva na prioritné stupne dva a tri, teda bočné ulice, chodníky, podchody, schody, a pod.
 
 
Pomôžu aj mestským častiam
 
Medzi úkony, ktoré spoločnosť vykonáva v rámci zimnej údržby pre mesto Košice, patrí strojové odstraňovanie snehu pluhovaním a frézovaním, realizácia určeného druhu posypu pri prevencii a likvidácii snehu a poľadovice, ale aj osádzanie zábran a kolov brániacim vzniku závejov, odvoz snehu na skládku snehu a vytvorenie miest pohotovostných skládok posypového materiálu.
 
Čo sa týka ručného čistenia, aj v tejto zimnej sezóne budú zamestnanci spoločnosti pracovať v mestských častiach Staré Mesto, Sídlisko Ťahanovce a Dargovských hrdinov. Prioritne budú udržiavané autobusové zastávky MHD a schody. Druhý stupeň priority majú chodníky, prechody a ostrovčeky na križovatkách.
(13:35, red, KOSIT, a. s.)
Diskusia
Pridať komentár