Fontánová sezóna sa v Košiciach pomaly končí. Kedy „zaspí“ najznámejšia fontána?

5870x
22. Október 2021
Fontány v meste sa už pripravujú na zimu

Dynamickú hrajúcu fontánu si môžete vychutnať už len tento víkend. Foto: Ahoj Košice 
 
Sezóna fontán sa v metropole východu pomaly blíži ku koncu. Zisťovali sme, kedy sa všetky odoberú na zimný spánok.
 
Ako nás informoval Peter Sasák, referent pre styk s verejnosťou Správy mestskej zelene v Košiciach (SMsZ), ktorá má väčšinu fontán vo svojej správe, s odstávkou začali už 8. októbra, keď bol odstavený Severný potôčik pretekajúci Hlavnou ulicou.
 
„K dňu 22. 10. je v Košiciach odstavená vyše polovica nami spravovaných fontán. Konkrétne ide o fontány na Alžbetinej, Dominikánskom námestí, Moyzesovom parku, na Mieri, v Komenského parku, na Luníku II, Luníku VII a pred Magistrátom mesta Košice,“ uviedol pre ahoj.tv Sasák.
 
 
Najznámejšiu zazimujú cez víkend
 
V prevádzke ostali už iba fontány na Drevnom trhu, v Mestskom parku, Pred kaplnkou sv. Michala, Fontána znamení pri Immaculate a Dynamická hrajúca fontána medzi Divadlom a Dómom sv. Alžbety.
 
„Dynamická hrajúca fontána sa začne zazimovávať v nedeľu večer (24. 10.), čiže toto je posledný víkend v tomto roku, keď si ju môžu Košičania vychutnať. Následne v poslednom októbrovom týždni postupne odstavíme aj fontány v centrálnej zóne, ktoré sú ešte v prevádzke,“ povedal.
 
 
Fontána znamení pri Immaculate. Foto: Ahoj Košice
 
Poslednú „uspia“ v Mestskom parku
 
Sezóna fontán sa v Košiciach tradične končí posledným októbrovým dňom. Tento rok tomu však bude inak. Ukončí sa až 5. novembra zazimovaním Plávajúcej fontány v Mestskom parku. Dôvodom jej neskoršieho odstavenia sú kultúrne akcie, ktoré sú naplánované v parku.
 
„Po zazimovaní však starostlivosť o fontány nekončí, pracovníci údržby fontán zo Správy mestskej zelene musia fontány naďalej kontrolovať, aby boli vyčistené a vždy voľné odpady, ktorými odteká zrážková voda. Rovnako v pravidelných intervaloch musia zabezpečiť čistotou telesa fontán od lístia a odpadkov, ktoré tam hádžu niektorí okoloidúci,“ dodal na záver Sasák.
(17:05, red)
Diskusia
Pridať komentár