VIDEO | Zoznam významných osobností Prešovskej univerzity bohatší o ďalšie meno

1029x
22. Október 2021
Giacomo Guido Ottonello
 Pozrite si videoreportáž
 
Čestný titul Doctor honoris causa predstavuje najvyššie ocenenie, ktoré udeľuje akademická inštitúcia poprednej osobnosti za jej spoločenský prínos. Prešovská univerzita si na zoznam takýchto významných ľudí pripísala ďalšie zvučné meno, ktoré okrem iného zohralo dôležitú úlohu pri návšteve pápeža Františka na Slovensku.
 
„On je najvyšší predstaviteľ Vatikánu na Slovensku, takže viete, že všetky tie vyjednávania idú ruka v ruke s ním. Všetka naša korešpondencia ide cez neho a opačne, zo strany svätej stolice, prichádza prostredníctvom apoštolského nuncia,“ uviedol Veľký kancelár GTF PU Mons. Ján Babjak.
 
„Musí byť dispozícia Svätého Otca, že príde do určitej časti, na určité územie, ale to závisí od neho, nie odo mňa. Nuncius mu môže povedať, že sú tam sympatickí novinári, ale to nie je dostatočný motív, aby prišiel. Je to síce dobrý motív, ale nepostačuje. Ak má pápež nejakú predstavu, už sa na tom dá pracovať,“ opísal apoštolský nuncius na Slovensku J. E. Mons. Giacomo Guido Ottonello, ktorému udelili čestný titul Doctor honoris causa.
 
Zvýšili medzinárodné renomé fakulty 
 
Návštevy apoštolského nuncia a jeho úzka spolupráca s Mons. Jánom Babjakom mali priamy dosah na akademické, spoločenské i náboženské aktivity Gréckokatolíckej teologickej fakulty. Zvýšili jej medzinárodné renomé a prispeli k jej napredovaniu.
 
„Univerzita má osobitný predpis pre udeľovanie čestných ocenení a titulov. Ten stanovuje aj to, aký je postup pri udeľovaní titulu Doctor honoris causa. Môže to byť na návrh niektorej z fakúlt alebo na návrh rektora,“ ozrejmil rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya.
 
Giacomo Guido Ottonello udržiava od začiatku svojho pôsobenia ako apoštolský nuncius na Slovensku mnohostranné vzťahy predovšetkým v oblasti budovania dialógu so svetskými autoritami, či už v oblasti ochrany ľudských práv, rešpektovania dôstojnosti ľudskej osoby, slobody náboženského vyznania, svedomia, obrany života a stability rodiny.
(13:50, red, foto: M. Mravec)
 
Diskusia
Pridať komentár