V Košickom kraji začali očkovať treťou dávkou už aj klientov zariadení sociálnych služieb

547x
22. Október 2021
 Župa podala tretiu dávku takmer 340 ľuďom v zariadeniach sociálnych služieb

Ako prví absolvovali očkovanie klienti aj personál zariadenia Via Lux v Barci. Foto: KSK
 
Výjazdové tímy Košického samosprávneho kraja (KSK) zaočkovali treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 vo štvrtok (21. 10.) takmer 340 ľudí. Očkovanie absolvovali klienti aj zamestnanci štyroch zariadení sociálnych služieb v Košickom kraji.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, Krajská výjazdová očkovacia služba vyrazila vo štvrtok očkovať do zariadení sociálnych služieb Via Lux v Barci, Bethesda senior n.o. v košickom Lorinčíku, ako aj Jasanima a Subsidium v Rožňave.
 
 
„Naši zdravotníci zaočkovali ľudí, ktorí najmenej pred šiestimi mesiacmi absolvovali druhú dávku. Košický samosprávny kraj má záujem chrániť obyvateľov všetkými dostupnými spôsobmi. Už v najbližších dňoch preto vyrazíme očkovať aj do ďalších zaradení sociálnych služieb v celom kraji,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.
 

Výjazdové tímy zaočkovali treťou dávkou takmer 340 ľudí v zariadeniach sociálnych služieb. Foto: KSK
 
Vysoká zaočkovanosť
 
Na očkovanie treťou dávkou sú podľa rozhodnutia ministerstva zdravotníctva vyhradené vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.
 
Tí obyvatelia, ktorí absolvovali prvé dve dávky vakcínami Moderna, dostanú aj tretiu vakcínu od Moderny. Ak majú prvé dve dávky AstraZeneca, Sputnik V alebo Pfizer, ich treťou dávkou bude vakcína od Pfizer/BioNTech.
 
 
Ako prví absolvovali očkovanie klienti aj personál zariadenia Via Lux v Barci, kde župa v polovici januára uskutočnila pilotnú vakcináciu prostredníctvom výjazdovej služby. Vo štvrtok sa tam opätovne nechalo zaočkovať takmer 150 ľudí.
 
„Zaočkovanosť prijímateľov v našom zariadení je na úrovni takmer 96%, čo znamená, že naši klienti si uvedomujú vážnosť situácie, ako aj to, že jediným riešením je vakcinácia. Po konzultácii s lekárom, ktorí posúdil ich zdravotný stav, absolvovali aj tretiu dávku. Tí klienti, ktorí majú aktuálne zdravotné komplikácie, no prejavili záujem o vakcínu, budú zaočkovaní priebežne,“ povedal riaditeľ Via Lux Vojtech Hintoš.
 
Pribudli aj pozitívni
 
Košická župa je zriaďovateľom 13 zariadení sociálnych služieb. Kompletne zaočkovaných je už 850 zamestnancov a 1 519 klientov. K štvrtku (21. 10.) sa nový koronavírus potvrdil u ôsmich zamestnancov a piatich klientov.
 
Kraj eviduje troch pozitívnych klientov a jedného zamestnanca v zariadení Anima Michalovciach. V trebišovskom Lumene sú pozitívni štyria zamestnanci a jeden klient. Jeden klient a jeden zamestnanec má koronavírus v zariadení Subsidium v Rožňave a po jednom pozitívnom zamestnancovi hlásia zariadenia Via Lux v Barci a Jasanima v Rožňave.
(9:04, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár