Dojímavé gesto z Košíc. Z úcty k obetiam pandémie vysadili spomienkové lipy

831x
21. Október 2021
Košice si uctili obete pandémie. V meste vysadili sedem líp

V Košiciach vznikli aj ďalšie pietne miesta. Foto: FB/Mesto Košice
 
V stredu 20. októbra vysadili v metropole východu sedem unikátnych spomienkových líp, ktoré budú obyvateľom mesta dlhé roky pripomínať tragický dopad pandémie. Košice sa tak stali prvým mestom na východnom Slovensku, ktoré sa zapojilo do projektu budovania Živých pietnych miest.
 
Ako informuje občianske združenie Skutočné obete, slávnostný ceremoniál sa uskutočnil formou pietneho aktu pri lipe pred Magistrátom mesta Košice, kde zástupkyne spomínaného občianskeho združenia spoločne s primátorom Košíc Jaroslavom Polačekom osadili pamätnú tabuľu a lipu symbolicky poliali.
 
„Prišli sme o tisíce rodičov, súrodencov, manželov a manželiek, priateľov. Nikdy na nich nezabudneme. Sme radi, že sa Košice stotožnili s našou myšlienkou a vytvorili pre svojich obyvateľov verejne prístupné miesta, kde môžu dôstojne spomínať na svojich najbližších, ktorých navždy za nesmierne tragických okolností stratili. Ide o výsadbu najväčšieho počtu líp v jednom meste naraz, je to dojímavé gesto,“ povedala Lenka Straková z OZ Skutočné obete, ktoré združuje a podporuje pozostalých.
 

Pred magistrátom osadili aj pamätnú tabuľu. Foto: FB/Mesto Košice
 
Ďalšie pietne miesta v Košiciach
 
Samotné pamätné lipy a ich výsadbu zabezpečila Správa mestskej zelene v Košiciach.
 
„Keď sme dostali príležitosť pomôcť OZ Skutočné obete, neváhali sme, vybrali sme lokality, zabezpečili sme výsadbu líp z našej vlastnej okrasnej škôlky v Bernátovciach a o vysadené lipy sa budeme v nasledujúcich rokoch aj patrične starať,“ uviedla riaditeľka Správy mestskej zelene v Košiciach, Marta Popríková.
 
 
V Košiciach vznikli aj ďalšie pietne miesta. Nájdete ich vo Feldovom parku v Starom Meste, v Komenského parku na Severe, v Parčíku Jozefa Psotku na Juhu, na Spišskom námestí Nad jazerom, na Bielocerkevskej ulici v mestskej časti Dargovských hrdinov i v Parku s fontánou na Americkej triede na Sídlisku Ťahanovce.
 
Lipy vysadia aj v ďalších mestách
 
OZ Skutočné obete odštartovalo projekt Živé pietne miesta koncom júna, kedy začali oslovovať mestá, obce, župy i ďalšie subjekty na spoluprácu. Prvé lipy vysadili v Banskej Bystrici, v Žiline, Púchove, pokračovať budú v Kamenici nad Cirochou, v obci Lúčka, ďalej v Michalovciach, Nových Zámkoch, Senci, Čadci, Zvolene, Lučenci, Poltári, Prešove, Trenčíne a v ďalších mestách a obciach.
(11:01, red, OZ Skutočné obete)
Diskusia
Pridať komentár