V petičnej akcii za svidnícku nemocnicu sa podarilo vyzbierať takmer 18 000 podpisov

790x
08. Október 2021
Spustili ju 17. septembra
Petícia za ponechanie svidníckej nemocnice ako nemocnice regionálneho typu má teda 17 657 podpisov 
 
Vyhlásenie petície za svidnícku nemocnicu bol jedným z viacerých krokov, ktoré plynule na seba nadväzovali v boji za ponechanie regionálneho statusu pre nemocnicu vo Svidníku.
 
Prijatie uznesenia v mestskom poslaneckom zbore, rokovania s predsedníčkou a členmi Výboru NR SR pre zdravotníctvo, apel na predsedu najsilnejšej koaličnej strany Igora Matoviča, odovzdanie 20 argumentov za svidnícku nemocnicu premiérovi SR Eduardovi Hegerovi a neustála snaha o stretnutie s Ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským, verejné vyhlásenie starostov a primátorov troch okresov – Svidník, Stropkov a Medzilaborce, to všetko predchádzalo spusteniu petičnej akcie.
 
6. októbra 2021 sa primátorka Svidníka stretla aj s predsedom parlamentu NR SR Borisom Kollárom na pôde svidníckej nemocnice spolu s riaditeľom Slavkom Rodákom. Spolu argumentovali a predložili objektívne fakty predsedovi parlamentu za zachovanie nemocnice ako regionálnej.
 
Za tri okresy
 
Spustenie petície za svidnícku nemocnicu bolo 17. septembra a boli do nej zapojené inštitúcie, prevádzky a celé obce v okresoch Svidník, Stropkov a Medzilaborce. Oficiálne ukončenie petičnej akcie bolo 30. septembra, ale aj po tomto dátume prichádzali petičné hárky, ktoré sme definitívne uzavreli k 7.októbru 2021.
 
 
Počet petičných podpisov je 14 998, do on-line formy petície sa zapojilo 2977 občanov. Petícia za ponechanie svidníckej nemocnice ako nemocnice regionálneho typu má teda 17 965 podpisov občanov, ktorí nesúhlasia s pripravovaným návrhom Optimalizácie siete nemocníc.
 
Petíciou žiadali:
 
  • zachovať Nemocnicu arm. gen. L. Svobodu Svidník, a.s. s poskytovaním zdravotnej starostlivosti na úrovni regionálnej nemocnice,
  • zastaviť proces schvaľovania zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov, pri ktorom bola samospráva doteraz vynechaná z akejkoľvek komunikácie počas príprav návrhu optimalizácie siete nemocníc,
  • neprehlbovať rozdiely medzi regiónmi. Svidnícky okres, aj stropkovský okres a medzilaborecký okres, každý jednotlivo, sú väčšie ako samotná Bratislava, ale je nepredstaviteľné, aby v Bratislave bojovali o akútnu nemocnicu. Je úlohou štátu nezvyšovať a neprehlbovať regionálne rozdiely – naopak štát (a teda aj MZ SR ako subjekt, ktorý je regulátorom siete nemocníc) má zabezpečovať stabilizáciu a rozvoj každého regiónu – tak ako to deklarujú všetky zásadné dokumenty a volebné programy politických strán,
  • urobiť analýzu dopadu na regióny. Jedným z kritérií kategorizácie nemocníc je spádovosť. Spádovosť Nemocnice arm. gen. L. Svobodu Svidník, a.s. je 2,5 okresu – Svidník, Stropkov a Medzilaborce s počtom obyvateľov cca 60 tisíc. V prípade preradenia nemocnice vo Svidníku do komunitnej úrovne 100 % obyvateľov okresu Stropkov a 87 % obyvateľov okresu Svidník nebude mať tento prístup po zohľadnení času dojazdov do nemocnice zaručený,
  • brať do úvahy fakt, že okresy Svidník a Stropkov sú bez železničnej dopravy a chýba nám aj rýchlostná cesta. Je nepredstaviteľné cestovať z tohto regiónu do nemocníc vzdialených niekoľko desiatok kilometrov. Situáciu zhoršujú časté dopravné nehody a z toho vyplývajúce blokácie dopravy, poveternostné podmienky a nie dostatočná frekvencia autobusovej dopravy.
(13:49, K. Tchirová)
 
Diskusia
Pridať komentár