Keramikársky workshop v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela

1106x
08. Október 2021
Podporili aj hendikepované deti
Podujatia sa zúčastnili žiaci druhého stupňa základných škôl, konkrétne špeciálne triedy zo Spojenej školy v Bardejove 
 
V Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove sa v dňoch od 20. – 23.9.2021 uskutočnil keramikársky workshop v rámci podujatia: „Spoznaj históriu a lepšie pochopíš dnešný svet”.
 
Projekt Kultúra nás spája podporil Prešovský samosprávny kraj. Cieľom projektu je priblížiť žiakom históriu mesta Bardejov a predstaviť tradičné remeslá interaktívne a hravo. Lektorom keramikárskeho workshopu bol Mgr. Martin Grega, zakladateľ Občianskeho združenia Kreatívec, ktorý žiakom predviedol základy hrnčiarskeho remesla.
 
Podujatia sa zúčastnili žiaci druhého stupňa základných škôl, konkrétne špeciálne triedy zo Spojenej školy v Bardejove. Naším zámerom bolo podporiť hendikepované deti, ktoré takéto akcie bežne nenavštevujú. Chceli sme im ponúknuť šancu rozvíjať ich skryté schopnosti a zručnosti. Hliny sa preto chopili všetci. Popritom sa započúvali do prednášaných povestí a zabavili na kvíze s tematikou hrnčiarstva.
 
Vo finále sa hotové výrobky vypálili a žiakom boli odovzdané Pamätné listy za absolvovanie keramikárskeho workshopu. Na pamiatku sme im darovali kalendár, v ktorom nájdu fotky z podujatia, vrátane záberov ich vlastných výpalkov. Hrnčiarske remeslo má v našom meste Bardejov silnú tradíciu. Práve preto sme chceli prispieť k tomu, aby sa na históriu nezabudlo, a aby toto vzácne remeslo nevymrelo. Dúfame, že sme vzbudili aspoň v niektorých absolventoch workshopu vášeň pokračovať v tejto tradičnej tvorbe.
(8:19, L. Petrušová)
 
Diskusia
Pridať komentár