Reforma zdravotníctva schválená, nemocnice sa podľa ministerstva rušiť nebudú

2657x
30. September 2021
Na optimalizáciu siete nemocníc sa pýtali aj v Bardejove
Poslankyňa NR SR diskutovala s riaditeľom bardejovskej nemocnice na viacero tém  
 
Vláda včera 29. septembra 2021 schválila reformu zdravotníctva. Nemocnice sa tak majú rozdeliť na viacero úrovní. Prvé reálne zmeny v praxi sa začnú realizovať v roku 2024.
 
Podľa rezortu zdravotníctva ide o najväčšiu reformu za posledných 17 rokov. Priniesť by mala menej zbytočných úmrtí, viac zachránených životov, kvalitnejšie podmienky na prácu zdravotníkom a ich zastabilizovanie. „Nemocnice budú mať podľa úrovne stanovené, čo všetko musia vykonávať a aké na to musia spĺňať podmienky, napríklad aké musia mať materiálno-technické vybavenie. Stanovia sa aj maximálne čakacie lehoty a kritéria kvality, ktoré sa budú každoročne vyhodnocovať a zverejňovať,“ vysvetlila Angelika Szalayová, koordinátorka pre optimalizáciu siete nemocníc MZ SR.
 
Ako uviedlo ministerstvo zdravotníctva, po novom by mali nemocnice fungovať na piatich úrovniach, a to komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná. Vzniknúť tak má zoptimalizovaná sieť nemocníc. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) zdôraznilo, že bude ešte niekoľko mesiacov pedantne vysvetľovať v teréne podstatu reformy a jej prospech pre obyvateľov Slovenska. Nemocnice, ktoré budú v zozname, majú mať nárok na úhradu z verejného zdravotného poistenia. Rezort pripomína, že prinesie menej zbytočných úmrtí, viac zachránených životov či kvalitnejšie podmienky na prácu zdravotníkom, čo prinesie potrebné zastabilizovanie zdravotníckeho personálu.
 
„Zdôrazňujem, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude. Lôžka, ktoré pred pandémiou zostávali nevyužité, sa budú transformovať v horizonte niekoľkých rokov na základe veľmi presných analýz a dát na iný typ starostlivosti, ktorá dnes mnohým pacientom chýba, a preto sa ťažko vracajú do svojho normálneho života,“ povedal minister zdravotníctva SR V. Lengvarský.
 
Odborári však s týmto postupom nie sú stotožnení, zmeny, ktoré odobrila vláda, považujú za neodborný experiment na pacientoch.
 
A čo okres Bardejov?
 
 
 
Táto téma bola takisto predmetom minulotýždňovej návštevy predsedníčky Výboru pre zdravotníctvo Jany Bittó Cigánikovej, ktorá diskutovala s riaditeľom bardejovskej nemocnice Mariánom Petkom.
 
„My sme rokovali s pani poslankyňou o koncepčnom fungovaní optimalizácie siete nemocníc. Ono sa to veľmi zjednodušuje niektorými politikmi aj médiami, že ktorá nemocnica sa zatvorí a ktorá sa nezatvorí. Ide o komplexný program. Niektoré nemocnice majú prejsť na iný režim, niektoré budú musieť zvýšiť svoje kapacity. Otázkou je, či na to majú priestory, personálne zabezpečenie, materiálno-technické zabezpečenie. Hovorili sme s pani poslankyňou aj o tom, že tu počítame s nárastom počtu chirurgických pacientov, ktorí vyžadujú hospitalizáciu – takého pacienta nie je možné operovať jednodňovou zdravotnou starostlivosťou. Zároveň som upozornil, že čo sa týka internistických chorôb, tak táto nemocnica nie je momentálne pripravená, aby poňala ďalší okres, alebo ďalšie dva, ak by tu nebolo malé interné oddelenie,“ zdôraznil riaditeľ bardejovskej nemocnice Marián Petko.
 
Vo Svidníku pokračujú v boji za zachovanie regionálneho charakteru nemocnice
 
 
Téma optimalizácie siete nemocníc je v regióne pod Duklou živšia viac ako kedykoľvek predtým. Vzhľadom na fakt, že návrh optimalizácie siete nemocníc v rámci Slovenskej republiky nezaručí dostupnosť zdravotnej starostlivosti v základnej spádovej oblasti Nemocnice arm. gen. L. Svobodu Svidník, a.s. a naopak prehĺbi regionálne rozdiely, požiadali členovia petičného výboru Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky o zachovanie regionálneho charakteru nemocnice s poskytovaním akútnej zdravotnej starostlivosti aj formou petície.
 
V nej požadujú zachovať Nemocnicu arm. gen. L. Svobodu Svidník, a.s. s poskytovaním zdravotnej starostlivosti na úrovni regionálnej nemocnice, zastaviť proces schvaľovania zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov, pri ktorom bola samospráva doteraz vynechaná z akejkoľvek komunikácie počas príprav návrhu optimalizácie siete nemocníc. neprehlbovať rozdiely medzi regiónmi.
 
Svidnícky okres, aj stropkovský okres a medzilaborecký okres, každý jednotlivo, sú väčšie ako samotná Bratislava, ale je nepredstaviteľné, aby v Bratislave bojovali o akútnu nemocnicu. Je úlohou štátu nezvyšovať a neprehlbovať regionálne rozdiely – naopak štát (a teda aj MZ SR ako subjekt, ktorý je regulátorom siete nemocníc) má zabezpečovať stabilizáciu a rozvoj každého regiónu – tak ako to deklarujú všetky zásadné dokumenty a volebné programy politických strán. urobiť analýzu dopadu na regióny.
  
 
Jedným z kritérií kategorizácie nemocníc je spádovosť. Spádovosť Nemocnice arm. gen. Ludvíka Svobodu vo Svidníku je 2,5 okresu – Svidník, Stropkov a Medzilaborce s počtom obyvateľov cca 60 tisíc.
 
V prípade preradenia nemocnice vo Svidníku do komunitnej úrovne 100 % obyvateľov okresu Stropkov a 87 % obyvateľov okresu Svidník nebude mať tento prístup po zohľadnení času dojazdov do nemocnice zaručený. brať do úvahy fakt, že okresy Svidník a Stropkov sú bez železničnej dopravy a chýba nám aj rýchlostná cesta. Je nepredstaviteľné cestovať z tohto regiónu do nemocníc vzdialených niekoľko desiatok kilometrov. Situáciu zhoršujú časté dopravné nehody a z toho vyplývajúce blokácie dopravy, poveternostné podmienky a nie dostatočná frekvencia autobusovej dopravy.
(9:34, red, MZ SR)
 
Diskusia
Pridať komentár