VIDEO | SSOŠ v Giraltovciach zorganizovala barmanský kurz

1876x
25. September 2021
Žiaci absolvovali barmanský kurz
 Pozrite si videoreportáž
 
Súkromná stredná odborná škola v Giraltovciach zorganizovala základný barmanský kurz, ktorý bol určený pre žiakov v odbore Hostinský.
 
„Tento barmanský kurz prebieha v rozmedzí piatich dní, počas ktorých sa žiaci naučia veľké množstvo poznatkov – teoretických aj praktických,“ uviedol lektor kurzu Ján Majoroš.
 
V úvode sa žiaci učili základné informácie o alkoholických a nealkoholických nápojoch, akými nástrojmi sa drink pripravuje a následne servíruje. V praktickej časti tieto drinky zhotovili.
 
„Rozoberáme témy ako napríklad whisky, koňak, brandy, rum, gin, tequila, aké drinky sú vhodné pre pánov a aké drinky sa podávajú pre dámy. Poprípade tú máme aj bohatú výzdobu skla, čiže máme aj taký prehľad, aby sme vedeli s akým pohárom vlastne budeme pracovať a ktoré drinky sa do akých pohárov pripravujú,“ doplnil Majoroš.
 
Žiaci zhrnuli svoje pocity po absolvovaní barmanského kuzu: „Po celý týždeň sme načerpali veľa vedomostí a skúseností v oblasti barmanov. Mne sa to osobne veľmi páčilo. Je to veľmi jednoduché, ako sa to zdá v reštaurácii, ale v osobnom živote je to veľmi zložité keď to robím ja,“ uviedla žiačka Jessica.
 
Pokračoval žiak Samuel: „Je to veľmi náučný kurz, veľa sa z neho naučíte. Keď máte doma na to suroviny a veci, tak je to zábava robiť tieto šejky.“
 
Svoju spokojnosť potvrdila aj žiačka Karin: „Naplnilo ma to a možno v živote mi to pomôže do praxe tak, že môžem s tým ísť pracovať do zahraničia.“
 
Žiaci v závere základného kurzu písali vedomostný test a pripravovali miešané nápoje podľa zadania. Lektor Majoroš doplnil.
 
„Úspešní absolventi na záver získavajú medzinárodne platný certifikát, ktorý je pod hlavičkou Slovenskej barmanskej asociácie. A keďže Slovenská barmanská asociácia je súčasťou Medzinárodnej barmanskej asociácie (IBA), tento doklad je platný tým pádom aj v zahraničí.“
(17:13, red)
Diskusia
Pridať komentár