VIDEO | Poslankyňa Jana Bittó Cigániková navštívila bardejovskú nemocnicu

5307x
24. September 2021
Hospitalizácie detí s rodičom, ale aj dôležitosť očkovania
 Pozrite si videoreportáž
 
Z parlamentu priamo do regiónov na východe krajiny. V piatok dopoludnia zavítala do bardejovskej nemocnice poslankyňa NR SR a zároveň predsedníčka Výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková. Spolu s riaditeľom nemocnice diskutovali o viacerých dôležitých témach.
 
„Prišla som sa popýtať na optimalizáciu siete nemocníc a na to, ako to vníma práve Bardejov a okolie. A tiež na návrh zákona, ktorý predkladáme s poslankyňou Marcinkovou, ktorý by mal umožňovať rodičom byť pri dieťati. Veľmi mi záleží, aby to bol zákon nielen na papieri, ale aby bol v reále praktizovateľný,“ vyjadrila sa poslankyňa a predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková.
 
Poslankyňa si prezrela ambulantnú časť Detského oddelenia, ale aj samotné lôžkové izby pre najmenších pacientov.
 
„Čo ma milo prekvapilo, už teraz majú kapacitu na oddelení nastavenú tak, že 60% tých lôžok je aj s prítomnosťou rodiča. Myslím, že teraz by ten návrh zákona, ktorý predkladáme, bardejovská nemocnica zvládala, ale napriek tomu tu boli otázky z praxe, ktoré musíme my v zákone riešiť, aby sme nevytvorili skôr problém ako pomohli,“ dodala Cigániková.
 
Predsedníčka Výboru pre zdravotníctvo sa oboznámila aj s aktuálnou covidovou situáciou v okrese a vyjadrila aj svoj postoj k očkovaniu.
 
 
 
Dáta o očkovaných hovoria jasne  
 
„To čo pomôže, sú reálne dáta. My sme presadili to, aby sa zverejňovali štatistiky hospitalizácií aj úmrtí v rozdelení očkovaní a neočkovaní. Vďaka tomu už dnes vieme, že okolo 90% nemocníc má hospitalizovaných neočkovaných pacientov,“ uviedla poslankyňa.
 
„Momentálne máme hospitalizovaných 11 pacientov, je tam nárast. Jeden pacient je na umelej pľúcnej ventilácii, traja sú na vysokofrekvenčnej high-flow ventilácii. Zatiaľ je to naozaj tak, že všetci tí pacienti boli nezaočkovaní,“ priblížil riaditeľ Nemocnice s Poliklinikou Sv. Jakuba v Bardejove Marián Petko.
 
„Nevidím už veľmi zmysel v nejakých marketingových reklamných ťahoch, skôr si myslím toto môže ľudí nakopnúť. Keď mám povedať úprimne, tak potom už len slabá saturácia, lebo už naozaj neviem čo iné,“ uzavrela Cigániková.
(14:09, red)
 
Diskusia
Pridať komentár