VIDEO | Stredná odborná škola ekonomiky, hotelierstva a služieb hostila vzácnu návštevu zo zahraničia

1933x
23. September 2021
V rámci projektu Erasmus+
Pozrite si videoreportáž 
 
Spoznávanie dvoch regiónov, tradičná gastronómia i potulky mestom. Stredná odborná škola ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove privítala na svojej pôde českých študentov. V rámci pilotného projektu s názvom „Ukáž, čo vieš“ si otestovali zručnosti v kuchyni a objavovali klenoty svetového dedičstva.
 
„V rámci tej gastronomickej časti si pripravujú českí študenti slovenské recepty zo suroviny, ktorá je v týchto dňoch, aj na českej strane, aj u nás na Slovensku, asi veľmi populárna – a to sú zemiaky. Recepty, ktoré sme zohnali a vyskúšali si potom spíšeme do mini elektronickej knihy,“ prezradila pedagogička odborných predmetov a pomocná koordinátorka projektu Iveta Michalčinová.
 
„Sme tu s našimi ôsmimi žiakmi, ktorí v spolupráci so slovenskými študentmi majú vytvoriť 16 pokrmov, ktoré vychádzajú z regionálnej kuchyne. Potom na oplátku prídu slovenskí študenti do Novej Paky, kde sa budú opäť tvoriť regionálne potraviny,“ opísal pedagóg z českej partnerskej Strednej školy gastronómie a služieb v Novej Pake Pavel Hruška.
 
Skvelá spolupráca 
 
Vzájomnú kooperáciu si počas tohto týždňa pochvaľovali obe skupiny študentov.
 
„Spolupracuje sa mi fajn. Je dosť zaujímavé, že sa s každým rozprávam po slovensky a oni na mňa hovoria česky. Je to zmiešané a fajn, páči sa mi aj ten český jazyk,“ uviedla študentka Dominika.
 
„Mne sa tu veľmi páči, teší ma, že môžem spolupracovať s kolegami a kolegyňami. Veľmi ma to baví a som rád, že sa tu možno prídem pozrieť napríklad aj budúci rok,“ uviedol študent Matej.
 
Spoznávali Bardejov 
 
Druhá časť programu bola zameraná na turistickú atraktívnosť mesta. Bardejovská stredná odborná škola si pre svojich kolegov prichystala jedinečnú aktivitu.
 
„Pripravili sme to trošku netradične, nebude to klasická prednáška. Ide o geocaching, my sme si ho nazvali bardejovský streetcaching. Naši českí kamaráti budú hrou spoznávať mesto Bardejov,“ uzavrela Michalčinová.
 
Celý projekt by mal trvať dva školské roky, počas ktorých sa uskutočnia až štyri študentské výmeny.
(red, 14:08)
 
Diskusia
Pridať komentár