VIDEO | Prešovská univerzita slávnostne otvorila akademický rok

2550x
22. September 2021
Hodnotili uplynulé obdobie a ocenili záslužnú prácu
 Pozrite si videoreportáž
 
Oficiálne otvorili v poradí 25. akademický rok. Prešovská univerzita v Prešove prestrihla pomyselnú pásku nových výziev, plánov a prianí. Slávnostné zhromaždenie sa uskutočnilo začiatkom týždňa len za účasti zaočkovaných osôb.
 
„V prvom rade, naša vízia je tá, do čo možno najväčšej miery si uchovať normálny mód fungovania – v tomto prípade prezenčnú výučbu, respektíve nejakú kombinovanú prezenčnú s dištančnou výučbou, aby čím menej utrpela kvalita vzdelávania na našej škole,“ ozrejmil rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya.
 
„Je to univerzita, na ktorej študujem od bakalára, cez magistra, teraz som na doktorandskom štúdiu. Celý môj vysokoškolský život som prežila tu. Na univerzitu som fakt hrdá, poskytuje veľmi kvalitné vzdelanie vo všetkých svojich fakultách a odboroch,“ priblížila Marta Lukáčová z Fakulty manažmentu.
 
 
Predošlý akademický rok bol pre univerzitu napriek úradujúcej pandémii úspešný vo viacerých smeroch. Rektor pri tejto príležitosti udelil zamestnancom i študentom za ich záslužnú činnosť významné ocenenia.
 
Záujem neklesá  
 
„Záujem o štúdium na našej univerzite sa udržiava na solídnej úrovni, neklesá. Aj napriek tomu nemá ešte stále zostupný trend pri maturantoch, ktorí si vyberajú štúdium na vysokej škole. Podobne aj vo vede, výskume a projektoch to môžeme hodnotiť pozitívne,“ dodal rektor.
 
 
„Tento rok by som mala obhajovať svoju prácu, čiže je to taký náročný rok. Uvidíme aj vzhľadom na tú pandémiu, ktorú všetci prežívame, že ako to bude. Či to bude znovu online alebo sa nám to podarí vrátiť na prezenčnú formu,“ ozrejmila Marta Lukáčová, ktorá si prevzala cenu za úspešnú reprezentáciu univerzity.
 
„Univerzite po tých mesiacoch covidu stačí asi len jedno, a to tvorivý pokoj. Tvorivý pokoj pre študentov, pre pedagógov. Ak tam bude synchronizácia jedného aj druhého, tak študenti budú dosahovať požadované výsledky a pedagógovia nájdu naplnenie vo svojej práci, vo svojom poslaní,“ uzavrel predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.
 
Tohtoročné slávnostné zhromaždenie sprevádzala taktiež inaugurácia novozvolených dekanov Fakulty manažmentu a Fakulty športu Prešovskej univerzity, rektor ocenil aj 5 katedrových webstránok.
(13:17, red, foto: M. Mravec)
Diskusia
Pridať komentár