Nedisciplinovaní vodiči

2136x
15. September 2021
Keď preparkovať nestihnete, rozhodujú sekundy
Na Vinbargu dlhodobo chýbajú parkovacie miesta, kompetentní na to "kašlú" 
 
Záchranári to nemajú ľahké, aby boli úspešní. Aut pribúda, ich tlačenica na parkoviskách i trávnatých plochách presahuje únosnú mieru. Častejšie vidíme zasahovať Záchrannú zdravotnú službu.
 
Pomerne veľké sanitné vozidlá sa musia usilovať najprv zmestiť do zablokovaného priestoru pri hlavnom, alebo vedľajšom vchode.
 
Nedisciplinovaní vodiči
 
Bardejovskí záchranári majú bohaté skúsenosti zo zásahov. Riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bardejove pplk Ing. Radoslav Brehuv sa spolieha, že občania budú zodpovednejší.
 
 
„Najväčším problémom je dostať sa na sídliskách k niektorým bytom a vykonanie zásahu. Vodiči neparkujú na vyznačených miestach a vozidiel je stále viac. Problémom je prejsť a priblížiť sa s technikou. Často je nemožné rozložiť výškovú techniku. Na trávniku je to riziko, aby sa vozidlo neprevrátilo."
 
Každý vodič by pri parkovaní mal byť v koži záchranára
 
Pre záchranné zložky a šoférov by mali byť viditeľné priestory.
 
„Pri parkovaní by si mali uvedomiť, či technika prejde po komunikácií. Niekedy vozidlá odstraňujeme ako sa dá, aj vlastnými rukami, no zdržuje to. V Prešove sme v spolupráci s Mestskou políciou prechádzali kritické úseky. „Zlých" vodičov sme najprv upozorňovali a neskôr aj sankcionovali. Farebnými pásmi bola vyznačená komunikácia, kde mohli vstupovať len záchranné zložky. V Bardejove to ešte nemáme. Najhoršie je na tom sídlisko Vinbarg, tam je tých aut veľa," zvýrazňuje riaditeľ Brehuv.
 
 
Potrebná iniciatíva samosprávy
 
Jednak prístupnosťou, ale aj nástupu vozidla HaZZ je tam veľké riziko zložitosti zásahu. Čim bližšie k udalosti sa dostane technika, tým rýchlejšie a účinnejšie môže byť poskytnutá pomoc.
 
V tomto období sa hasiči spoliehajú na iniciatívu samospráv. Najprv bude potrebné, aby nedisciplinovaní vodiči mali na pamätí, že každý zo susedov sa môže ocitnúť v ohrození života.
 
Priechodnosť by mala byť minimálne tri metre na šírku komunikácie. Je potrebné si pri parkovaní predstaviť nástup nadmerného hasičského vozidla k bytovke. Samospráva by mala razantnejšie vstupovať do vyznačenia plôch pre záchranné systémy.
(13:37, J. Ščerbík)
Diskusia
Pridať komentár