Bardejov po 20 rokoch – prvé dojmy po návrate Bardejovčana z cudziny

3912x
14. September 2021
FEJTÓN | Bardejov po 20 rokoch
 
 
Je bežné, že z Bardejova sa odchádza za prácou a lepším životom. Už je menej bežné, keď sa niekto vráti po 20 rokoch úspešného pôsobenia v zahraničí. To je už skoro na zaťukanie ukazovákom na čelo. Niečo s ním nebude v poriadku.
 
Kultúrny šok sa našťastie nekonal, Bardejov sme pravidelne navštevovali aj počas pôsobenia v zahraničí.
 
Čo sa zmenilo?
 
Mesto vybudovalo nanovo hradby, ako keby sme každú chvíľu očakávali nové nájazdy. Pribudlo dopravy, veľa dopravy. Keď sme v roku 2001 odchádzali do sveta, semafor na križovatke bol na zasmiatie. Teraz niet kde zaparkovať auto. Nové kruhové objazdy odhryzli z priľahlých priestranstiev.
 
Hotel Republika bol ruina, keď sme odchádzali a stále je ruinou, keď sme prišli. Primátor sa tiež nezmenil. Stále ten istý. Ľudia nemali v Bardejove prácu a stále ju väčšina Bardejovčanov nemá. Minimálne nie v Bardejove.
 
 
Čo sa zmenilo, sú ceny nehnuteľností. Časy, keď sa v Bardejove dal kúpiť byť za 10 tisíc eur sú v nenávratnej minulosti, kam väčšine z nás už ani pamäť nesiaha. Vlastniť byt začína byť luxus.
 
Máme tu za to spaľovňu dreva. Vraj okrem tepla produkuje aj dotovanú elektrinu. Zabudol som na poštu, tá nejako zvonku narástla. Vyzerá, že Bardejov je kolískou nového prevratného architektonického štýlu – nedokončená stavba. Na každom voľnom mieste sa dnes pýši nejaká podnikateľská budova, prílepky zľava aj sprava. Na budove potom mimoriadny dojem ešte vylepšuje zopár billboardíkov. Žiaden voľný priestor nevyšiel nazmar.
 
Čo je územný plán?
 
Taká vec, ktorú je treba zmeniť, keď chcem stavať na pozemku, ktorý bol určený na niečo úplne iné. Okrem dopravy pribudlo aj veľa betónu a dláždených plôch. Z nejakého dôvodu, najviac sa ušlo Topli. Fontán je tu tiež primerane. Snáď ako náhražka prístupu k vode pri Topli.
 
Zmizli kasárne. A s nimi aj nádej, že Bardejovčania majú nárok vstupovať do procesu pri nakladaní s majetkom mesta. Približne 5000 Bardejovčanov podpísalo petíciu na záchranu stromovej aleje a vytvorenie parku. Namiesto stromovej aleje máme Tesco. Tesco ma teda niekto iný, ale my tam môžeme chodiť nakupovať a spolu so zvyškom okresu míňať peniažky zarobené v Holandsku, Rakúsku, Nemecku atď. Idú teda naspäť tam, odkiaľ prišli. Všetko je tak v poriadku.
 
Napriek úpenlivému stavaniu hradieb, jedna bašta bola predsa dobitá. Hrubá bašta to nedala a okupujú ju aktívni mladí ľudia, ktorí sa odmietli z Bardejova vysťahovať a nechať ho len turistom. Spravili z nej komunitné centrum. Zajtra sa preveziem po novom obchvate, trochu postojím v zápche pri JASe a môžem smelo vhupnúť do novej etapy môjho života.
 
Miloslav Olejár
(14:55, M. Olejár)
Diskusia
Pridať komentár