VIDEO | Bardejovská nemocnica hodnotila uplynulý pandemický rok

2560x
08. September 2021
Zdravotníci siahli na dno svojich síl
Pozrite si videoreportáž 
 
Stretli sa, aby zosumarizovali uplynulý rok a poďakovali sa za pracovné nasadenie všetkých zamestnancov. Bardejovské Kúpele v utorok popoludní hostili účastníkov Výročnej konferencie Nemocnice s Poliklinikou Sv. Jakuba, n.o., v Bardejove.
 
„Rok 2020 bol extrémne náročný pre personál aj pre nemocnicu, a to hlavne kvôli COVID-u, ktorý začal v januári. Je pravda, že v tej prvej fáze sme nemali pacientov, ale príprava bola náročná aj psychicky aj fyzicky. Nemali sme vtedy osobné ochranné pomôcky. Nevedeli sme o ochorení dokopy nič,“ opísal riaditeľ bardejovskej nemocnice Marián Petko.
 
Nemocnica sa na situáciu musela adaptovať za pochodu, ťažkou skúškou pre Bardejovský okres bola práve druhá vlna pandémie, ktorá trvala až do apríla 2021.
 
„Za to obdobie sme mali viac ako 800 pacientov hospitalizovaných s COVID-om, bolo viac ako 200 úmrtí,“ uviedol Petko.
 
Bardejovská nemocnica si prešla náročným obdobím aj z ekonomického hľadiska, po dlhých rokoch vykázala za rok 2020 stratu zhruba vo výške 400-tisíc eur.
  
 
Museli sa vyrovnať s nárastom úmrtí 
 
„Síce časť nákladov nám bola refundovaná z ministerstva zdravotníctva, ale mnoho vecí, ktoré sme museli narýchlo kupovať, refundované neboli, to znamená, že sme si to museli kupovať za vlastné,“ ozrejmil Marián Petko.
 
Personál musel často siahnuť na dno svojich síl, hľadať vhodné spôsoby liečby a vyrovnať sa s výrazným nárastom počtu úmrtí.
 
„Keď si zoberieme, že v našej nemocnici priemerne za mesiac zomiera približne 30 ľudí – to je štatistika za posledné roky – tak počas COVID-u to bolo 60 ľudí, čo je raz toľko,“ uzavrel riaditeľ bardejovskej nemocnice.
 
Niekoľko zdravotných sestier dalo po spomínanej záťaži výpoveď, odišiel aj jeden lekár. Nemocnica sa musela vysporiadať aj s úmrtím významného lekára a zdravotníka, ktorí ochoreniu podľahli.
(15:10, red)
 
Diskusia
Pridať komentár