Leto 2021 v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela bolo zaujímavé

727x
08. September 2021
Na svoje si prišli rôzne vekové kategórie
Počas letných mesiacov nezabudli ani na priaznivcov online aktivít
 
Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove si počas letných mesiacov júl a august pripravila veľmi zaujímavé podujatia a aktivity pre malých aj veľkých používateľov.
 
Pre prázdninujúce deti predškolského veku a prvého stupňa základných škôl, a deti z tábora Inkluzáčik si knihovníčky z oddelenia literatúry pre deti a mládež pripravili výlet z rýchleho sveta do sveta, kde čas plynie rozprávkovo pomaly. Podujatie s názvom Prázdniny s Knihomilkou, ktoré podporila Slovenská asociácia knižníc v rámci projektu Partnerstvo alebo Spojme svoje sily 2021, odštartovalo v stredu 14. júla 2021 o 9:30 hod. a pokračovalo každý druhý týždeň.
 
Vďaka jedinečnej forme rozprávania rozprávok využívajúcej techniku rozprávania príbehov – Kamishibai (papierové divadlo) sa z prázdninujúcich detí stali diváci mini divadelného predstavenia, ktoré ich zaviedlo do krajiny divadla a knižnej literatúry súčasne. Počas štyroch stretnutí sa detský diváci mohli tešiť z predstavenia rozprávok a príbehov Noemova archa, Dlhý, Široký a Bystrozraký, O Budulínkovi a Medovníková chalúpka.
 
 
Tvorivé chvíle
 
Nechýbala ani tvorivá dielňa, ktorá umocnila zážitok z každej rozprávky, alebo príbehu tvorbou vlastnej ilustrácie, riešením rozprávkových úloh, maľovaním medovníkov či výrobou pohyblivých rekvizít archy, žabky a líšky. Okrem krajiny divadla a knižnej literatúry sa mohli deti z tábora Inkluzáčik, ktoré navštevovali knižnicu počas celého mesiaca júl, vydať aj na výlet do svetových metropol prostredníctvom interaktívnej výstavy s názvom Svet podľa Šaška.
 
Záver prázdnin patril návšteve letnej školy na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom, pre ktorú sme pripravili dňa 24.8.2021 podujatie Rozprávky z lega. Knižnica sa opätovne zapojila do projektu Prečítané leto prostredníctvom výstavy kníh, ktorá čakala na našich používateľov každý týždeň s novou témou.
 
Spolu s knihami si so sebou mohli odniesť brožúrku Prečítaného leta vo forme prázdninového kalendára s tipmi na knihy, výlety po Slovensku a rôznymi aktivitami. Prvý rok sme dostali príležitosť venovať sa deťom aj mimo priestorov knižnice. Postačil nám len batoh plný kníh a hor sa na hrad. V sobotu 17.7.2021 sme s tými najmenšími návštevníkmi na Hrade Šariš počas Filmovej noci na hrade – FNNH 2021, Komercia – umenie, lúskali príbeh z knihy Záhada knižnice na konci ulice, ktorú napísala Kristína Baluchová. Deti si v rámci tvorivej dielničky mohli samé vytvoriť rozprávkovú knihu a rozmýšľať nad tým, čo by bolo, keby...
  
 
Pokračovali besedy
 
Pre všetkých milovníkov histórie sme pokračovali v cykle besied v rámci projektu Hovoria o nich pramene II., ktorý podporil Prešovský samosprávny kraj. V júli sme privítali v našej knižnici kunsthistoričku Mgr. Janu Ličkovú, ktorá nám prišla porozprávať o najnovších archeologických objavoch a prebiehajúcej rekonštrukcií františkánskeho kláštora v Bardejove. S veľmi hodnotnou a zaujímavou témou prišiel rovnako zaujímavý človek, cirkevný historik a archivár Prof. PhDr. ThDr. Peter Zubko, PhD., ktorý všetkým prítomným porozprával o stredovekom spirituálnom prepojení Bardejova a Košíc. Beseda sa uskutočnila 25. augusta 2021 v priestoroch študovne OKDG.
 
Ďalším z podujatí, ktoré knižnica ponúkla širokej verejnosti bola beseda v rámci projektu Literárna čitáreň podporeného FPU. Vďaka tejto podpore sme mohli 6. augusta 2021 v našej knižnici privítať spisovateľku, reportérku a dokumentaristku Veroniku Homolovú Tóthovú, ktorá pretavila do svojej knihy strhujúci životný príbeh Mengeleho dievčaťa, Violi Stern Fischerovej, ktorá prežila štyri koncentračné tábory.
 
Počas letných mesiacov sme nezabudli ani na priaznivcov našich online aktivít. Na facebooku knižnice, webovej stránke a YouTube kanáli sme pre nich ponúkli pestrú paletu. Pre deti boli pripravené online aktivity v podobe Prečítaného leta alebo interaktívnych prezentácií s názvom Tajomstvá ukryté v knižnici na tému cestovanie a kniha. A pre dospelých sme prichystali Spomienkové medailóniky o slovenských spisovateľoch, Ponuka knižných titulov z oddelenia beletrie a nechýbala ani online súťaž Od nás pre Vás.
(J. Lipková, M. Balaščák)
 
Diskusia
Pridať komentár