Obec Zborov pozýva na darovanie najvzácnejšej tekutiny

1215x
07. September 2021
Evidujú pokles darcov krvi
 
 
Národná transfúzna služba Prešov v spolupráci s Obecným úradom Zborov Vás pozýva podeliť sa so svojou najvzácnejšou tekutinou - krvou.
 
Za posledné týždne Národná transfúzna služba SR zaznamenala na svojich odberových pracoviskách pokles darcov krvi, čo sa prejavilo aj poklesom zásob krvných prípravkov. Vyzýva preto všetkých, ktorí môžu darovať krv, aby prišli darovať svoju vzácnu tekutinu a pomohli tak doplniť zásoby krvných prípravkov.
 
Dobrovoľné darovanie krvi sa uskutoční 28. septembra 2021 v čase od 8:00 do 10:00 v sobášnej sieni OcÚ Zborov. Záujemcovia o darovanie krvi sa môžu prihlásiť do 23.09.2021 na Obecnom úrade osobne,e-mailom info@zborov.sk alebo telefonicky 054/479 83 06.
 
Dôležité informácie pre darcov krvi
 
Deň pred odberom sa odporúča ľahká strava, ráno vypiť aspoň 0,5 litra tekutín a zjesť ľahké raňajky.
 
Kontraindikácie: fajčenie cigariet posledných 12 hodín pred odberom a posledné 2 týždne prejavy infekčného ochorenia (vrátane nádchy, kašľa).
 
 
 
Užívanie liekov s časovým odstupom: antibiotiká - minimálne 3 týždne po ukončení liečby, lieky tlmiace bolesť- minimálne 2 dni (Ibuprofen, Paralen, Flector..), v prípade Acylpyrinu min. 5 dní od ukončenia liečby, lieky proti alergii - antihistaminiká vysadiť na 3 až 5 dní.
 
Darca, ktorý podstúpil očkovanie proti ochoreniu COVID-19, môže znovu darovať krv:
  • najskôr 14 dní po aplikácii každej očkovacej dávky mRNA vakcín (Pfizer/BioNTech, Moderna),
  • najskôr 28 dní po aplikácii každej očkovacej dávky vektorových vakcín (Astra Zeneca, Johnson&Johnson, Sputnik V).
Pre darcov krvi v súvislosti s chorobou COVID-19 platia tieto kritériá.
 
Obec prosí každého záujemcu o darovanie krvi, aby sa na darovanie prihlásil len v prípade, že spĺňa dané kritéria. Podporte dobrú vec a príďte darovať krv. Niekomu tým môžete zachrániť život.
(14:40, zborov.sk) 
Diskusia
Pridať komentár