Okres Bardejov je tento týždeň v oranžovej farbe, čo to znamená pre jednotlivé prevádzky a hromadné podujatia?

3809x
31. August 2021
Pozrite si aktuálne podmienky
Režimy nemajú stanovené trvanie a organizátori a prevádzky môžu protokoly priebežne striedať 
 
Okres Bardejov sa tento týždeň presunul do oranžovej fázy (stupeň ostražitosti). Prinášame vám prehľad jednotlivých opatrení.
 
Rúško alebo respirátor
 
Rúško je povinné v interiéri a na hromadných podujatiach aj v exteriéri, pohyb obyvateľov nie je obmedzený.
 
Hromadné podujatia
 
Ne/očkovaní, s testom, po prekonaní covidu
 
V interiéri je sedenie povolené na 25 % a v exteriéri na 50 % kapacity, maximálne však do 200 osôb v exteriéri, do 100 v interiéri, na státie v exteriéri 100 a v interiéri 50. Obmedzenia upresňuje príslušný semafor a určujú sa aj na základe plochy priestoru.
 
Očkovaní, s testom, po prekonaní covidu
 
V interiéri je sedenie na 25 % a v exteriéri sa môže obsadiť na 50 % kapacity. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita maximálne do 1000 osôb v exteriéri, do 500 v interiéri.
 
Očkovaní ľudia
 
Bez limitu.
 
 
 
Reštaurácie
 
Ne/očkovaní, s testom, po prekonaní covidu
 
Dovolené len terasy do 10 osôb, otvorené minimálne 50 % stien.
 
Očkovaní, s testom, po prekonaní covidu
 
V interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 metre rozostupy medzi stolmi. Exteriér bez obmedzení.
 
Očkovaní
 
V interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, 2 metre rozostupy medzi stolmi. Exteriér bez obmedzení.
 
 
Celú vyhlášku k protiepidemickým opatreniam v prevádzkach nájdete tu. Opatrenia a kapacitné obmedzenia pre konkrétne podujatie či prevádzku závisia od kombinácie:
 
a) zaradenia daného okresu v rámci systému COVID Automat (platné zaradenie okresu si overíte tu: https://automat.gov.sk). 
b) protokolu, ktorý si zvolia samotní organizátori či prevádzkovatelia. Každý z troch protokolov ponúka iný set podmienok s inými maximálnymi limitmi, avšak výsledné riziko pre zdravotnícky systém je porovnateľné:
  • 1. „ZÁKLAD“ - všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, negatívny výsledok testovania či prekonanie ochorenia.
  • 2. „OTP“ - výlučne osoby: plne zaočkované, alebo testované s negatívnym výsledkom testu na COVID-19 PCR alebo LAMP 72 hod od odberu antigénový test 48 hod od odberu, alebo také, ktoré preukázateľne prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami.
  • 3. „KOMPLETNE ZAOČKOVANÍ“ - výlučne osoby: 14 dní po druhej dávke dvojdávkovej vakcíny, alebo 21 dní po jednodávkovej vakcíne, alebo 14 dní po akejkoľvek dávke vakcíny ak osoba preukázateľne prekonala ochorenie pred nie viac ako 180 dňami, • deti do 12 rokov veku.
 
Postup pri výbere a kontrole zvoleného protokolu:
 
1. Prevádzkovateľ alebo organizátor zvolený protokol nikam nenahlasuje, musí však viditeľne v priestoroch prevádzky vyznačiť, ktorý režim platí, a následne ho dodržiavať.
 
 
 
2. Režimy nemajú stanovené trvanie a organizátori a prevádzky môžu protokoly priebežne striedať (napr. reštaurácia bude poskytovať obedové menu pre „základ“, čiže pre všetkých, ale na večerné posedenie si už zvolí protokol „kompletne zaočkovaní“; alebo napr. bohoslužby budú v priebehu dňa v rozličných termínoch pre rôzne skupiny). Dôležité je, aby dôsledne dodržiavali podmienky pre daný režim, napríklad aby v čase určenom pre plne zaočkovaných sa v prevádzke nenachádzali aj nezaočkované osoby.
 
3. Prevádzky môžu mať v rôznych priestoroch, napríklad na terase a v interiéri, rozdielny režim. Priestory však musia byť stavebne oddelené a majú mať charakter osobitných prevádzok, aby sa jednotlivé skupiny zákazníkov nemiešali.
 
4. Zákazníci či návštevníci sa preukazujú potvrdením o očkovaní, potvrdením o prekonaní COVID-19 alebo negatívnym výsledkom testu na COVID-19, a to v papierovej alebo elektronickej forme. Tieto potvrdenia je možné nahradiť digitálnym COVID preukazom EÚ.
 
5. Prevádzkovatelia zariadení a organizátori podujatí majú na základe vyhlášky ÚVZ SR oprávnenie tieto doklady od návštevníkov žiadať a nahliadnuť do nich.
 
6. V súčasnosti stačí kontrolovať potvrdenia v papierovej forme alebo stiahnuté v mobile. Kým nebude dostupná slovenská aplikácia, môžu si tiež stiahnuť a používať verejne dostupné aplikácie členských štátov, ktoré dokážu „čítať“ Digitálne COVID preukazy.
(9:19, red)
 
Diskusia
Pridať komentár