Koronavírus už nefiguruje v prvej desiatke úmrtí, v júli mal 18 obetí

1396x
30. August 2021
Na Slovensku zomrelo v mesiaci júl menej ľudí, ako je päťročný priemer
Iba dva kraje zaznamenali v siedmom mesiaci tohto roka väčší počet úmrtí oproti päťročnému priemeru 
 
Nadúmrtnosť sa v júli 2021 prejavila už len v dvoch krajoch a v skupine mladších seniorov vo veku od 65 do 74 rokov. Podľa údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR, COVID-19 už nefiguroval ani v prvej desiatke príčin úmrtí. Celkový počet zomretých sa tak dostal pod úroveň priemeru predošlých piatich rokov po 13 mesiacoch.
 
V júli zomrelo na Slovensku takmer 4,1 tisíca osôb, čo je o necelé tri percentá menej ako priemer za siedmy mesiac predchádzajúcich piatich rokov. Je to zároveň najnižší počet zomretých za posledných trinásť mesiacov. Vyplýva to z predbežných údajov o počtoch zomretých a príčinách úmrtí v júli 2021, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. Súčasne revidoval aj dáta za predošlé mesiace tohto roka.
 
Najvýraznejšia nadúmrtnosť práve v Prešovskom kraji
 
V seniorskej kategórii nad 65 rokov zomrelo v júli vyše 3,1 tisíca osôb (viac ako tri štvrtiny všetkých úmrtí). Nadúmrtnosť v tejto skupine bola zhruba na úrovni päťročného júlového priemeru. Jedinou kategóriou, v ktorej bola v siedmom mesiaci úmrtnosť oproti priemeru vyššia (o 4 %), boli mladší seniori od 65 do 74 rokov. Táto skupina bola v roku 2021 najpostihnutejšia, napríklad počas prvých dvoch mesiacov roka v nej nadúmrtnosť presiahla 100 %.
 
Ako uvádza Štatistický úrad SR, po prvýkrát v tomto roku zomrelo v kategórii ľudí v produktívnom veku (15 – 64 rokov) menej osôb v porovnaní s päťročným priemerom (takmer o 10 %). Hoci už v júni bola nadúmrtnosť v tejto kategórii len vyše 1 %.
 
Iba dva kraje zaznamenali v siedmom mesiaci tohto roka väčší počet úmrtí oproti päťročnému priemeru. Najvýraznejšie sa nadúmrtnosť prejavila v Prešovskom kraji, dosiahla hodnotu 9 %. Miernu nadúmrtnosť zaznamenal aj Trnavský kraj (2 %). Vo zvyšných šiestich regiónoch zomrelo menej osôb ako bol päťročný priemer. Najvýraznejší pokles počtu úmrtí bol v Nitrianskom a Trenčianskom kraji, o vyše 8 % menej úmrtí než v priemere za posledných 5 rokov.
 
 
COVID-19 už nevedie
 
Infekcii COVID-19 podľahlo v júli 18 ľudí, je to najmenej od septembra minulého roka. Podiel obetí tohto ochorenia predstavoval 0,4 % zo všetkých zomretých a koronavírus sa tak dostal až na 11. priečku v príčinách úmrtí.
 
V prvých troch mesiacov tohto roka počas vrcholiacej druhej vlny pandémie bol ešte COVID-19 na prvom mieste, keď na jeho následky zomieralo 37 až 40 osôb zo 100 zomretých. Viac ako 60 % obetí nového vírusu predstavovali v júli 2021 osoby nad 65 rokov (prevažne mladší seniori od 65 do 74 rokov), zvyšok ľudia v produktívnom veku. V Trnavskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji nezomrel v júli na koronavírus žiaden človek.
 
Dominantné choroby
 
V štruktúre úmrtí dominovali na Slovensku tradičné príčiny. Na choroby obehovej sústavy zomrelo v siedmom mesiaci roka 2021 takmer 1,9 tisíca osôb, čo je takmer o 3 % menej ako je päťročný priemer. Kardiovaskulárne ochorenia sa na celkovom počte zomretých podieľali 46 %. Nadúmrtnosť oproti priemeru sa pri nich prejavila vo vekovej skupine mladších seniorov od 65 do 74 rokov, keď predstavovala 3 %.
 
Na nádory zomieralo v SR už od začiatku tohto roka menej ľudí ako je päťročný priemer, v júli predstavovala podúmrtnosť takmer 7 %. Nádorové ochorenia spôsobili v siedmom mesiaci roka 26 % všetkých úmrtí, keď na ne zomrelo vyše 1,1 tisíca osôb. Ani v jednej zo sledovaných vekových skupín sa v siedmom mesiaci v súvislosti s nádormi neprejavila nadúmrtnosť.
 
Prvú päťku najpočetnejších príčin úmrtí doplnili v júli choroby dýchacej sústavy (7 %), tráviacej sústavy (6 %) a vonkajšie príčiny úmrtí (5 %).
 
 
 
Počet zomretých a príčiny úmrtí v júli 2021 v číslach
  • Početne najmenej ľudí zomrelo na Slovensku od začiatku roka 2021 v júli (4,1 tisíca), najviac v januári (9,1 tisíca).
  • Kým ešte v januári 2021 bola nadúmrtnosť na Slovensku 77 %, postupne klesala a v júni dosiahla takmer 9 %, v júli však po prvýkrát v tomto roku zomrelo menej ľudí oproti päťročnému priemeru takmer o 3 %.
  • V súhrne za sedem mesiacov roka 2021 zomrelo podľa predbežných údajov na Slovensku viac ako 43-tisíc osôb, z toho vyše 11,2 tisíca ľudí na následky ochorenia COVID-19, čo predstavuje necelých 26 % zo všetkých zomretých.
  • Od začiatku pandémie (marec 2020) do konca júla 2021 podľahlo tejto chorobe spolu 15,2 tisíca osôb.
  • Najmenej obetí mal nový vírus v tomto roku v júli (18 zomretých), najviac v januári (vyše 3,4 tisíca).
  • Počet zomretých na COVID-19 od januára do júla (11,2 tisíca osôb) je len zhruba o 500 úmrtí nižší ako hodnota celkovej nadúmrtnosti za toto obdobie (11,7 tisíca zomretých).
Úmrtia a ich príčiny podľa regiónov
  • V šiestich slovenských krajoch bol v júli počet úmrtí oproti päťročnému priemeru nižší, najviac sa podúmrtnosť prejavila v Trenčianskom a Nitrianskom kraji (8 %).
  • V Prešovskom kraji dosiahla nadúmrtnosť hodnotu 9 %. Viac osôb v porovnaní s priemerom zomrelo aj v Trnavskom kraji.
  • Banskobystrický kraj bol na tom v júli najhoršie v úmrtiach na choroby obehovej sústavy (483 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov) pred Nitrianskym krajom (468 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov), najmenej ich mali Košický kraj (356 úmrtí na 100-tisíc osôb) a Bratislavský kraj (360 úmrtí na 100-tisíc osôb). 
  • Najvyššiu úmrtnosť na nádory mali v siedmom mesiaci Nitriansky a Trnavský kraj (261 zomretých na 100-tisíc obyvateľov), na opačnom konci sa nachádzali Prešovský a Trenčiansky kraj (210 zomretých na 100-tisíc osôb.
(13:20, red, Štatistický úrad SR)
 
Diskusia
Pridať komentár