Zborovské deti prečítali celé leto

1115x
30. August 2021
Spojenie s knižnicami po celom Slovensku
Letné prázdniny sa skončili, ale chuť čítať a nadobúdať nové vedomosti nie sú ohraničené žiadnym časom 
 
Občianske združenie „Čítajme si spolu“ už od roku 2015 pripravuje veľké letné knižkohranie s názvom „Prečítané leto“. Keďže je dobre známe, že deti počas letných prázdnin strácajú veľa jazykových zručností, hlavným cieľom tejto krásnej letnej aktivity je viac motivovať nielen rodičov k čítaniu si s deťmi, ale zapojiť do čítania aj samotné deti.
 
Obecná knižnica v Zborove sa počas tohtoročných letných prázdnin pripojila k vyše 50 knižniciam, materským a rodinným centrám z celého Slovenska, v rámci ktorých sa táto letná aktivita uskutočnila.
 
„Prečítané leto 2021“, ktorého hlavnou témou bolo „Dobrodružstvo na cestách“, bolo rozdelené do 9 týždňov (podľa letných prázdnin). Na každý týždeň bola určená iná téma a k nej knižné tipy a odporúčania pre čitateľov v rozmedzí od 2 do 15 rokov. Najjednoduchšie bolo urobiť v knižnici výstavku kníh zameraných na tému daného týždňa. No keďže veľmi dobre vieme, že deti sú hravé a pre mnohých je iba samotné čítanie nuda, v rámci každého týždňa sme sa snažili pripraviť aj tvorivé dielne, aby sa čítanie stalo pre deti aj príjemným zážitkom.
 
Začali dobrodružstvom
 
Každá cesta by mala začínať doma dobrou prípravou na letné dobrodružstvo. V prvom prázdninovom týždni s témou „O batohoch a kufríkoch“ sme zbalili na cestu „Prečítaným letom“ veľký kufor, v ktorom okrem dobrých kníh nechýbal ani prázdninový kalendár s tipmi na výlety s deťmi po Slovensku, či krabička prvej pomoci.
 
Nie vždy nám na našich potulkách praje počasie. Počas druhého týždňa s témou „O dáždnikoch“ sme sa preto skryli pod veľké dáždniky a dažďové kvapky zrazu pre nás neboli žiadnou prekážkou. V tretí týždeň sme sa po stopách vydali na veľkú výpravu. Práve „stopy“, ktorým bol venovaný tento týždeň, nás zaviedli priamo do našej knižnice. A okrem detektívneho čítania sme pátrali po stopách zvierat, ľudí, ale aj po stopách našej dávnej minulosti.
 
 
Testovali aj svoje vedomosti
 
„O zastávkach“ sme sa bavili v štvrtom týždni „Prečítaného leta“. Trošku sme sa spomalili a zahrali so slovíčkami. Čitatelia tak mali možnosť zistiť, že nie je zastávka ako zástavka. Do druhej polovice našej veľkej letnej výpravy sme sa prehupli s témou „O jazerách“. Starší čitatelia otestovali svoje vedomosti v prírodovednom kvíze a keďže voda je plná života, tak mladší čitatelia si vyrobili krásne vodné živočíchy.
 
V šiestom týždni bolo tak horúco, že sme sa išli schladiť do jaskyne. „O jaskyniach“, ale nielen o nich, sme sa niečo nové naučili a potom chlapci tajomný odkaz na skale vylúštili. A aby naše jaskyne neboli len tmavé a čiernobiele, dievčatám sa podarilo pomocou škrabacej techniky vytvoriť krásne farebné jaskyne. Hrady, zámky a história boli hlavnou témou siedmeho týždňa. Našu obecnú knižnicu poctila svojou návštevou princezná Zorka, členka Mládežníckej divadelnej skupiny zo Zborova, ktorá deťom prečítala peknú rozprávku a potom s nimi išla prostredníctvom spoločenskej hry na Zborovský hrad.
 
Zážitky, ktoré pokračujú
 
„O piknikoch“ nestačí len rozprávať a čítať. Naplnili sme piknikový kôš a vyrazili sme na veľké maškrtenie do Šerédyho parku. Prečítali sme si peknú piknikovú rozprávku, trošku si zamaškrtili a potom sme sa fantasticky zabavili pri maxi veľkej hre „Človeče, nehnevaj sa“. O zábavu a smiech veru núdza nebola.
 
Pre všetkých vytrvalých (ale nielen pre nich), ktorí počas 9 prázdninových týždňov chodili každú stredu do knižnice, sme naše posledné popoludnie v rámci letného dobrodružstva „Prečítané leto 2021“ ukončili v priestoroch skúšobne zborovských divadelníkov pozeraním rozprávky na veľkom plátne. Pani knihovníčka Mária Demkovičová potom všetkým čitateľom poďakovala za účasť na tejto letnej aktivite a na pamiatku im okrem sladkej pozornosti odovzdala aj diplomy „Prečítaného leta 2021“.
 
Deväť týždňov ubehlo ako voda. Letné prázdniny sa skončili, ale chuť čítať a nadobúdať nové vedomosti nie sú ohraničené žiadnym časom. Ďakujeme všetkým zborovským čitateľom, ktorí sa do tejto krásnej knihomoľskej akcie zapojili a už teraz sa tešíme na naše ďalšie stretnutia. Dočítania, kamaráti.
(08:22, V. Bodíková)
 
Diskusia
Pridať komentár