VIDEO | V Kružlove a v Zborove vzniknú múzeá s bohatým kultúrnym odkazom

2955x
29. August 2021
Krajina Lemkov a Rusínov ožije s podporou Európskej únie
 Pozrite si videoreportáž
 
Štyria projektoví partneri, ktorí chcú využiť prírodné a kultúrne dedičstvo Nízkych Beskýd na to, aby sa uchovali tradície Lemkov a Rusínov žijúcich v spoločnom pohraničnom území.
 
Poľskí a slovenskí zástupcovia predstavili svoje zámery na otváracej konferencii v dvoch obciach bardejovského okresu. Jedným z výstupov projektu bude turistický produkt – muzeálna trasa prepájajúca objekty v troch lokalitách.
 
Zachovať pre budúce generácie 
 
„Naše vízie sú také, že sa nám skutočne podarí zachovať pre budúce generácie aspoň to málo, čo ostalo z tejto kultúry. Chceme to popísať čo najpodrobnejšie, aby ďalšie generácie mali z čoho čerpať a aby si vážili to, čo tu už bolo,“ uviedol predseda Karpatskej asociácie pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Ján Artim.
 
„Táto vec sa netýka len budovy, hovoríme tu hlavne o kultúrnom dedičstve Rusnakov, Rusínov, ako sa tu niekedy hovorí, a Lemkov. Tu ide o to, aby sme vytvorili miesto, kde sa bude kultúra odovzdávať a aby toto celé žilo,“ priblížil zástupca autorského kolektívu Piotr Jasion.
 
V Kružlove vyrastie skanzen
 
V centre obce Kružlov vyrastie skanzen v hodnote jedného milióna eur, ktorý bude reprezentovať tradičný Rusnacký statok so zvonicou, suchou nádržou a mlynom.
 
 
„Na mieste za vami by mala stáť drevenica – jedna bude drevenica roľníka, druhá drevenica bude drevenicou bývalého sklára, chceme ukázať, ako kedysi žili. V tej drevenici by boli sklárske výrobky a nejaká prezentácia o tom, že obec Kružlov bola známa sklárskou výrobou,“ ozrejmil starosta obce Kružlov Jozef Kmec.
 
Obnova kaštieľa v Zborove
 
Po takmer šesťdesiatich rokoch sa dočká obnovy za 900-tisíc eur aj Šerédiovský kaštieľ v Zborove. Táto pamiatka poslúži ako kultúrne centrum prezentujúce dejiny oboch národnostných menšín.
 
Jedna izba bude venovaná zborovskému rodákovi a maliarovi Jakubovi Bauernfreundovi, ktorý sa narodil v Zborove
 
„Bude tam jedna izba venovaná nášmu zborovskému rodákovi a maliarovi Jakubovi Bauernfreundovi, ktorý sa narodil v Zborove a počas druhej svetovej vojny musel emigrovať najprv do Švédska a neskôr do Veľkej Británie. Ďalšia izba bude venovaná histórii lesníctva v Zborove, lebo je to tiež dosť bohatý predmet. Nakoľko aj Lesy slovenskej republiky podporili obnovu objektu a darovali drevo na krov, tak si zaslúžia poctu,“ podotkol starosta obce Zborov Ján Šurkala.
 
Krčma z 30-tych rokov 20. storočia 
 
„Spolupráca je vynikajúca na oboch stranách. Akurát rekonštruujeme a budeme otvárať Lemkówsku krčmu z 30-tych rokov 20. storočia. Tiež by sme samozrejme chceli pozískavať finančné prostriedky z Európskej únie na uskutočnenie ďalších projektov,“ uzavrel partner projektu Zbigniew Ludwin.
 
Súčasťou spoločných projektových výstupov má byť mobilná aplikácia určená pre cestovný ruch, publikácia a trojdielny film prezentovaný v objektoch muzeálnej trasy. Realizácia investičných aj mäkkých aktivít potrvá do konca roka 2022.
(14:44, red)
Diskusia
Pridať komentár