VIDEO | Obec Zlaté – niekdajšia kolíska vzácneho kovu naberá na atraktívnosti aj dnes

3325x
22. August 2021
Niekdajšia kolíska vzácneho kovu naberá na atraktívnosti aj dnes
Pozrite si videoreportáž 
 
Počet obyvateľov ju v súčasnosti radí k väčším obciam bardejovského okresu. Kedysi bola súčasťou smilnianskeho panstva, vo svojom katastri ukrývala kláštorisko a stala sa kolískou ťažby ušľachtilého kovu.
 
Počiatky dedinky Zlaté sa začali písať už v 12. storočí, vlastné poklady minulosti láskavo opatruje až dodnes.
 
Kostol Sedembolestnej Panny Márie 
 
„Medzi najstaršie historické pamiatky v obci patrí Kostol Sedembolestnej Panny Márie, ktorý pochádza z roku 1840. Potom je to drevená zvonica z roku 1885, ktorá bola rekonštruovaná bola v roku 2007,“ uviedla starostka obce Adriana Popjaková.
 
Okruh významných stavieb v Zlatom dopĺňa aj mladší evanjelický kostol, obec takisto disponuje vzácnou izbou s hmatateľným odkazom predkov.
 
„Táto izba sa vola Zlacká chyža a bola zriadená kvôli tomu, aby si terajšie generácie vedeli ozrejmiť to, ako žili obyvatelia obce v minulosti. Nachádzajú sa tu predmety, ktoré patrili do bežného života ľudí zo Zlatého,“ ozrejmila Popjaková.
 
 
V dedinke Zlaté žila aj židovská komunita, ktorá bola násilne eskortovaná do koncentračných táborov. Túto skutočnosť dnes v obci pripomína spomienková tabuľa.
 
„Tento pamätník hovorí o obetiach prvej a druhej svetovej vojny a takisto spomína aj na tých odvlečených Židov,“ popísala starostka.
 
Veľmi dobrá poloha i občianska vybavenosť 
 
Súčasná podoba obce nasleduje tempo moderného storočia. Láka nielen výhodnou polohou, ale aj dobrou občianskou vybavenosťou.
 
„Našu lokalitu vyhľadávajú nielen našinci, ale aj ľudia z blízkeho okolia, kvôli tomu, že obec je od mesta vzdialená len 12 kilometrov. Takisto je to veľmi pokojná obec, je tu krásna okolitá príroda, nie sme tranzitnou dedinou, ozaj je tu taký pokoj.“
 
 
K vyhľadávaným miestam v dedine patrí bezpochyby areál futbalového ihriska, na ktorom sa odohrávajú rozličné športové i spoločenské podujatia.
 
„Minulý rok sa tu konali športové hry dôchodcov, ktoré zastrešovala Krajská organizácia jednoty dôchodcov spolu s Okresnou. Je to naozaj krásny areál, ľudia, ktorí sem zavítajú, sa tu vždy chcú vrátiť,“ upresnila starostka obce Zlaté.
 
Rozšírenie distribúcie elektrickej siete v lokalite Briežky, kde prebieha individuálna bytová výstavba
 
Obec Zlaté má za sebou viacero úspešných rekonštrukcií – či už ide o hasičskú zbrojnicu, priestory materskej školy so základnou školou alebo o verejné osvetlenie v lokalite Kamenec, kde pokročili s bytovou výstavbou.
 
„Čo sa týka vízií, ktoré máme v pláne uskutočniť, je to určite rozšírenie distribúcie elektrickej siete v lokalite Briežky, kde takisto prebieha individuálna bytová výstavba. Tiež je tam potrebné dokončiť cestu, takže aj toto chceme uskutočniť,“ uzavrela starostka obce Zlaté.
 
Podľa slov starostky by v najbližšom období chceli zrealizovať aj premostenie Zlackého potoka v nižnej časti obce. Starý most pomaly dosluhuje, nahradiť by ho mal modernejší nástupca.
(19:38, red)
Diskusia
Pridať komentár