Tréner Bardejova Šarmír: Mrzí ma, ak diváci namiesto podpory nadávajú

3619x
21. August 2021
Bardejov potrebuje čas
Marián Šarmír, hlavný tréner Partizána Bardejov 
 
Druhá futbalová liga sa nám už roztočila na plné obrátky a za nami sú štyri kolá, v ktorých získali futbalisti Bardejova len jeden bod. Už dnes (sobota, 21.8.2021) od 16.30 hostia v rámci piateho kola na domácom ihrisku rozbehnutý Trebišov.
 
Prinášame vám rozsiahly rozhovor s hlavným trénerom Mariánom Šarmírom, ktorý sa vrátil k tomu, ako sa do Bardejova dostal, ako prebiehal výber hráčov, ako hodnotí doposiaľ odohraté zápasy, aká vládne v kabíne nálada i ako vidí situáciu v klube i názory fanúšikovskej obce na doposiaľ nepresvedčivé výsledky.
 
„Mal som stretnutie s pánom Sorokom v Bratislave, kde mi predostrel svoje plány. Povedal mi dve veci, ktoré ma oslovili. Že chce zmeniť celé myslenie všetkých hráčov a zamestnancov klubu, že chce celé fungovanie sprofesionalizovať a i to, že budem mať možnosť vybrať si celé družstvo, vzhľadom k tomu, že po minulom roku v Partizáne ostali piati hráči. Bola to ťažká úloha, kde v priebehu troch týždňov sme museli poskladať komplet nový tím.
 
 
Cez letnú prestávku sa vymenilo 56 hráčov. Tie tri týždne sme hlavne obetovali tomu, aby sme vhodne doplnili káder. Tým pádom išiel tréningový proces troška do pozadia, čo ma aj mrzí, ale nedá sa skĺbiť jedno aj druhé. Úvod sezóny bol aký bol, čo nás doteraz mrzí, ale s majiteľom sme si povedali hneď na začiatku, že je to beh na dlhú trať. Prvoradé bolo doplniť kvalitatívne hráčsky káder, druhou vecou je herný prejav a tak sú výsledky,“ hovorí na začiatok Marián Šarmír, ktorému sme následne položili viacero otázok.
 
AKO STE PODĽA VÁS VYSKLADALI KÁDER PRED NOVÝM ROČNÍKOM A AKO DOPOSIAĽ HODNOTÍTE HERNÝ PREJAV TÍMU?
 
„Myslím si, že káder je doplnený dobre, keď v zime prídu dvaja, traja, maximálne štyria skúsení hráči, tak od januára ten káder bude konkurencieschopný v druhej lige, kde môžeme pomýšľať na veľmi dobré výsledky a hrať v strede tabuľky. Herný prejav je, myslím si, od zápasu k zápasu lepší, čo je pozitívum. Výsledky zatiaľ nie sú, čo nás v klube všetkých mrzí, vrátane hráčov a realizačného tímu a aj samotného majiteľa. Robíme všetko preto, aby výsledky v krátkej dobe prišli.“
 
AKO HODNOTÍTE ZAČIATOK LIGY?
 
„Chýbajú nám výsledky, to je jedna vec. Druhá vec je, že sme vedeli, že bude náročné skĺbiť kabínu. Najprv musíme chlapcov spoznať po charakterovej stránke, je ťažké dať dokopy dvadsať nových hráčov, kde tá chémia zatiaľ momentálne extra nefunguje. Robíme všetko preto, aby bola dobrá kabína, čo sa nám aj miestami darí. I keď to nie je zatiaľ optimálne.
 
 
Herný prejav nie je ideálny, viem o tom. Som s tým stotožnený, no vidím, že či na tréningu alebo v zápasoch je to každým dňom lepšie a lepšie. Tlačia nás výsledky, liga sa rozbehla a po štyroch kolách máme jeden bod, čo je málo. Všetci sme vedeli, že to bude náročné a miestami sú už tlaky na hráčov z verejnosti, že nemáme výsledky a práve to futbalistom zväzuje nohy. Na tréningoch sú uvoľnenejší, no v majstrovských dueloch im ten tlak zväzuje nohy.“
 
AKO BY STE V KRÁTKOSTI OKOMENTOVALI JEDNOTLIVÉ ZÁPASY, KTORÉ STE UŽ ODOHRALI I S ČÍM PÔJDETE DO DNEŠNÉHO DUELU PROTI TREBIŠOVU?
 
„So Šamorínom to bola nešťastná prehra, i keď súper bol lepší na lopte, ale svojou naivitou a nemohúcnosťou v zakončení sme doma stratili tri body. V Púchove bol vyrovnaný zápas, medzišestnástkový, kde si nezaslúžilo vyhrať ani jedno mužstvo a preto deľba bodov bola spravodlivá. V zápase doma proti Komárnu sme sa chceli odraziť a každý, kto bol na stretnutí videl, že to bol blbec zápas, kde sme najprv nedali penaltu, no podarilo sa nám vyrovnať, no obrovskou individuálnou chybou sme postavili súpera na koňa.
 
Dal druhý zlomový gól a nastalo na chlapcoch to, čo som nechcel vidieť. Dole išla psychika, hráči zvesili hlavy a tým pádom prišli ďalšie tri vyložené šance, ktoré sme nepremenili. Súper to potrestal svojou skúsenosťou a vyhral tým pádom zaslúžene.
 
 
V Petržalke sme vedeli, že bude strašne horúco, že bude iný terén, umelá tráva. Každý, kto videl zápas, musí uznať, že to bola ďalšia nezaslúžená prehra. V zakončení nám chýbalo šťastie, kde za stavu 1:1 sme mali vyložené šance a práve vtedy sa lámal chlieb, nepremenili sme ich, súper dal šťastný gól a lacno sme stratili body. Čaká nás zápas s Trebišovom, kde súper je v laufe, doma zvládol štyri zápasy, majú dobré výsledky, no budeme chcieť urobiť všetko pre to, aby tri body ostali doma a aby sme sa odrazili za úspešnou sériou.“
 
PRÁVE Z TRIBÚN I ZO SOCIÁLNYCH SIETÍ FANÚŠIKOVIA NESTOJA ZA HRÁČMI A ANI ZA VEDENÍM KLUBU. AKO TO VIDÍTE A ČO BY SA PODĽA VÁS MALO V BARDEJOVE ZMENIŤ?
 
„Teší ma, že fanúšikovia si nájdu cestu na štadión. Je to potešiteľné, no u mňa sú praví fanúšikovia takí, ktorí podržia klub v ťažkých časoch a tie práve prežívame, čo sa týka výsledkov. Diváci namiesto toho, aby povzbudili, nadávajú na majiteľa, na hráčov. To, že nadávajú na mňa, to ja už svojou skúsenosťou viem vstrebať. Mrzí ma, keď niekto na tribúne nadáva na majiteľa, ktorý sám dáva finančné prostriedky do klubu. Odoberá ich svojej rodine a dáva ich do studne, ktorá nemá dno.
 
 
Štát a aj každé mesto by malo v úvodzovkách postaviť každému jednému majiteľovi, ktorý takto financuje športový klub, bronzovú sochu v životnej veľkosti na štadióne. Štát nepomáha klubom, v tejto ťažkej covidovej dobe, každý klub prežíva. Nedarí sa výsledkovo, fanúšikovia nadávajú na hráčov, tým pádom im nepomáhajú psychicky, troška by bolo vhodné, aby ich podporili verbálne, potleskom. Aby si hráči začali veriť a ja verím tomu, že výsledky prídu, lebo tá hráčska kvalita tu je. Treba nám kúsok šťastia alebo nejakým zlepeným gólom duel vyhrať a odraziť sa.“
 
AKÉ SÚ VYHLIADKY KÁDRA DO BUDÚCNA?
 
„Klub chce postaviť mužstvo nie na pol roka, ako to bolo doteraz, ale práve počas tohto pol roka ho tak skvalitniť, aby bolo nasledujúce 2 – 3 roky konkurencieschopné v druhej lige a aby nenastali také problémy, ako boli minulý rok. Nie je to práca na týždeň a ani na mesiac, ale na dlhšie obdobie a je potrebná hlavne trpezlivosť.
 
Viem, že ľudia majú obavu, že sa budeme potácať na dne tabuľky, čo sa aj momentálne deje, no musíme sa všetci spojiť, fanúšikovia, hráči, realizačný tím, všetci, ktorí majú radi bardejovský futbal a ísť spoločnou cestou. Vidím svetlú budúcnosť bardejovského futbalu, ak budeme všetci držať spolu a ťahať za spoločný koniec povrazu.“
 
AJ KEĎ JE EŠTE PRISKORO, OSTÁVA MOMENTÁLNE KÁDER POKOPE, ALEBO PLÁNUJETE ZÁSADNEJŠIE PRÍCHODY A ODCHODY?
 
„Títo hráči, ktorí sú tu, ostávajú tu na 98%, samozrejme, ak robíte taký zásadný rez do mančaftu a meníte takmer celé mužstvo, tak vždy sa urobí nejaká chyba. Jednu – dve chyby som urobil aj ja, priznám sa, ale v iných prípadoch som sa trafil správne.
 
 
Na dva posty ešte hľadáme skúsených borcov, kde by sme potrebovali hlavne skúsenosť, nielen čo sa týka na ihrisku, ale aj v kabíne, kde nám chýba líder, ktorý aj zavelí, všetci ho budú nasledovať. Možno dvaja hráči odídu, ale to nie je téma dňa.“
 
ČASTO SA OZÝVAJÚ HLASY, ŽE PRÁVE HRÁČI, KTORÍ V BARDEJOVE PÔSOBILI V MINULOM ROČNÍKU, MAJÚ AŽ PRÍLIŠ NÍZKE SEBAVEDOMIE A, OBRAZNE POVEDANÉ, S NEPRESVEDČIVÝMI VÝSLEDKAMI SÚ UŽ PRED ZÁPASOM STOTOŽNENÍ. AKO TO VIDÍTE VY?
 
„Ak prídem do kabíny a opýtam sa, prečo tu nie je víťazná mentalita, hráči, ktorí tu ostali mi povedia, že oni boli zvyknutí na prehry. Troška ma to zarazilo a takisto aj po mentálnej stránke je to beh na dlhú trať. Hráčov sa snažíme nastaviť na pozitívnu vlnu. Nedá sa to zo dňa na deň.
 
Keď tí hráči „prehrávali celý minulý rok zápasy a už sa to viezlo a nabaľovalo ako snehová guľa“, no pracujeme na tom a chceme to z hráčov odburávať, aby negatívne myšlienky už neboli a aby hráči mysleli pozitívne a to sa musí odzrkadliť na výkonoch.“
 
ĎALŠOU TÉMOU, KTORÁ MEDZI FANÚŠIKMI REZONUJE, SÚ HRÁČI ZO ZAHRANIČIA. AKO VNÍMATE PÔSOBENIE LEGIONÁROV V PARTIZÁNE BARDEJOV?
 
„Moja vízia je, i keď som bol v iných kluboch, či Sereď, Petržalka alebo Trnava, že nech hrajú hlavne odchovanci. Všade, kde som bol a kde boli odchovanci, hrali. Naposledy v Spartaku Trnava. Ale tí odchovanci musia byť. A v Bardejove, po konzultácii s mládežníckymi trénermi, momentálne v devätnástke, sú radi, že sa poskladajú jedenásti na zápas a kvalita chýba. Nechcem nikoho zatracovať, to nie.
 
 
Viem, že je tu šikovná sedemnástka, tadiaľ by mohla cesta viesť. Treba si uvedomiť, že akonáhle v takýchto menších kluboch (ako je Bardejov) skauti či už z Trnavy, zo Žiliny alebo zo Slovana zbadajú šikovného hráča v štrnástich, pätnástich rokoch, tak bohužiaľ zadarmo odchádzajú do týchto klubov a v týchto menších kluboch potom tá kvalita neostane. Potom je ťažko dopĺňať Bardejov a iné priemerné tímy v druhej lige odchovancami.
 
Ak by tu tá kvalita bola, bol by som najradšej, aby tu hralo jedenásť odchovancov. Momentálne je situácia taká, že sa musíme obzerať po iných chlapcoch, či sú to Slováci alebo hráči zo zahraničia. Ešte čo sa týka legionárov tak by som chcel povedať jednu vec – v mnohých prípadoch sú tí hráči lacnejší ako domáci, čo je na škodu. Niektorí slovenskí hráči v pýtaní peňazí nemajú sebareflexiu. Ak by sa pridalo k pánovi Sorokovi viac sponzorov, dýchalo by sa ľahšie aj mládeži, pretože dnes i pätnásťroční hráči si vyžadujú podmienky.“
 
NA ZÁVER EŠTE POSLEDNÁ OTÁZKA. NA FACEBOOKU PARTIZÁNA BARDEJOV SA ROZŠÍRILA DISKUSIA O TOM, ŽE V POSLEDNOM ZÁPASE V PETRŽALKE NASTÚPIL V ZÁKLADNEJ ZOSTAVE JAKUB KONKOĽ IBA NA NIEKOĽKO MINÚT A BOL RÝCHLO VYSTRIEDANÝ. PREČO DOŠLO K TOMUTO SKORÉMU STRIEDANIU?
 
„Vzhľadom na to, že v druhej lige musí nastúpiť hráč do 21 rokov od začiatku, tým pádom sme si vybrali Jakuba Konkoľa, kde už pred súťažou sme ho oboznámili s takouto situáciou, že bude musieť nastúpiť v základnej zostave a je na ňom, ako sa tej šance chopí. Vieme, že Jakub ešte na základnú zostavu nemá, je to mladý hráč hodený do veľkej vody a musí plávať. Preto by bolo lepšie, ak by naskakoval v záverečných minútach, no zatiaľ to nie je možné.
 
 
Ale napriek tomu odohral Jakub Konkoľ v prvom zápase 28 minút, v druhom 39 minút, 19 minút v treťom zápase a 3 minúty vo štvrtom stretnutí, tak si myslím, že dostal dostatok priestoru, aby niečo ukázal. Na sebe pracuje, ale chcel by som ešte, aby viac na sebe makal aj vo svojom voľnom čase. Je to mladý hráč, na svoju šancu si musí počkať. Ďalší mladí hráči, ak by dostali toľko príležitosti v druhej lige za mojich čias ako dostáva on, tak by boli veľmi radi. Momentálne niektorí mladí hráči si to nevážia, keď nastúpia v základnej zostave v druhej lige a tým pádom to tak aj vyzerá. Jakub s tým súhlasil, ináč by tu nebol.“
 
Partizán už dnes hostí Trebišov a srdečne vás pozývame podporiť Partizán za víťazstvom. Nech už však dnešný duel piateho kola dopadne akokoľvek, treba si uvedomiť, že po turbulentných časoch je Bardejov iba na začiatku budovania nového kádra a že všetci v klube potrebujú hlavne čas. Výsledky prídu, no aj keď to môže ešte trvať dlhšiu dobu, netreba lámať palicou a práve naopak, ako aj v rozhovore vravel tréner Šarmír, treba hráčov na ihrisku povzbudiť aj za nepriaznivého stavu. Partizán do toho!
(12:31, partizanbj.sk)
Diskusia
Pridať komentár