Počet zaočkovaných v Zborove znovu stúpol

1283x
20. August 2021
Podali viac ako 100 dávok
Do sály kultúrneho domu dostavilo k očkovaniu 127 občanov 
 
Intervenčný tím Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky v spolupráci s organizáciou Zdravé regióny dňa 17. augusta 2021 vykonával v našej obci nízkoprahové očkovanie občanov proti ochoreniu COVID-19. 
 
Z nahlásených 145 záujemcov sa do sály kultúrneho domu dostavilo k očkovaniu 127 občanov. Mobilná výjazdová očkovacia jednotka zaočkovala 64 občanov vakcínou Jansen a 63 ľudí bolo zaočkovaných vakcínou Pfizer. Zaočkovaní boli aj dvaja klienti zariadenia „In Vita“ a dvaja imobilní občania na rómskej osade. 
 
Nízkoprahové očkovanie má 4 fázy:
  • Začína výberom obcí s najväčšou aktuálnou potrebou, ktorý stavia na pravidelne aktualizovaných dátach monitoringu ZR a konzultáciách IT MZ s miestnymi aktérmi. Zohľadňuje najmä mieru epidemiologického rizika – celkovú aktuálnu veľkosť nezaočkovaných zraniteľných populácií v jednotlivých obciach a predošlé klinické dopady pandémie na týchto ľudí.
  • V obciach takto vybraných pre NPO po stanovení termínu očkovania pokračujú intenzívnou informačnou, osvetovou a registračnou kampaňou zameranou na všetky zistené miestne zraniteľné populácie. Kampaň zahŕňa zvyšovanie povedomia o zdravotných i praktických benefitoch očkovania, diskusie doplňujúcich otázok o bezpečnosti, rizikách a nežiadúcich účinkoch očkovania, konzultácie zdravotného stavu a kontraindikácií s lekárom, ale i pred-registráciu záujemcov o očkovanie.
  • Pri samotnom očkovaní zohráva kľúčovú úlohu predovšetkým zdravotnícky personál ZZS SR, IT MZ a miestny poskytovateľ. Logistiku a komunikáciu na mieste i v teréne však aj v tomto kroku intenzívne podporujú miestni koordinátori a asistenti podpory zdravia zo Zdravých regiónov, pracovníci samospráv a ďalších miestnych organizácií či projektov.
  • Záverečnou, štvrtou fázou NPO je plánovanie nadväzujúceho NPO v obci a post-vakcinačné poradenstvo prostredníctvom telefonickej linky IT MZ, ktoré majú zaočkovaní klienti k dispozícii pre prípadné otázky alebo nežiaduce účinky. Nasleduje opätovná návšteva obce, do ktorej sa tímy NPO vrátia s očkovaním druhej dávky vakcíny a s ponukou očkovania prvej dávky vakcíny pre ďalších záujemcov.  
Obec Zborov ďakuje všetkým, ktorí sa dali zaočkovať. Svojím zodpovedným prístupom dokázali, že im záleží nielen na svojom zdraví, ale aj na zdraví ostatných.
(xx, red, zborov.sk)
 
Diskusia
Pridať komentár