Obce, mestá a kraje môžu žiadať o dotácie na svoje kultúrne inštitúcie

1014x
18. August 2021
15 miliónov eur
Rezort kultúry už v najbližšom čase plánuje informačné stretnutia so starostami  
 
Obce a samosprávy po celom Slovensku môžu žiadať ministerstvo kultúry o dotáciu až do výšky 200 000 eur na modernizáciu svojich kultúrnych domov, mestských divadiel, ale aj múzeí, galérií, knižníc, hvezdární alebo planetárií.
 
Špeciálne dotácie ministerstva kultúry zamerané na samosprávy sú určené najmä na technické vybavenie, ale aj menšie stavebné úpravy, ktoré zvýšia štandard a znížia náklady na prevádzku.
 
Ako uviedla ministerka kultúry Natália Milanová, obce po celom Slovensku si tak konečne budú môcť dovoliť kúpiť napríklad nové ozvučenie, osvetlenie, či komplet javiskovú techniku v kultúrnych domoch. Mestá, či kraje môžu podľa jej slov radikálne zmodernizovať svoje divadlá, múzeá či ďalšie inštitúcie.
 
Ministerka zároveň dodala, že aj napriek silným slovám, aké sú regióny dôležité, počas predchádzajúcich vlád žiadna systémová podpora kultúry mimo Bratislavy prakticky neexistovala.
 
Pomôžu so žiadosťami o eurofondy
 
Iný prístup k dotáciám má byť podľa ministerky kultúry Natálie Milanovej zrejmý aj z pripravovanej pomoci samosprávam ešte pred podaním žiadostí o príspevok z eurofondov.
 
Rezort kultúry totiž v úzkej spolupráci so združením samosprávnych krajov SK8 už v najbližšom čase plánuje informačné stretnutia so starostami resp. zástupcami obcí, kde im podrobne vysvetlia technické detaily a podmienky výzvy.
 
Zjednodušenie podmienok
 
Podľa slov štátnej tajomníčky Zuzany Kumanovej jednou z priorít vedenia Ministerstva kultúry SR je od začiatku zjednodušenie podmienok, ktoré je nutné splniť pre poskytnutie všetkých dotácií a nenávratných finančných príspevkov. To sa rezortu úspešne podarilo aj v prípade tejto novej výzvy.
 
 
 
„Naším cieľom je, aby čo najviac samospráv pripravilo dobré a zmysluplné projekty. Máme predbežnú dohodu, že v prípade vysokého záujmu a kvality projektov bude pravdepodobne možné navýšiť celkovú sumu, ktorá je aktuálne vo výške 15 miliónov eur,“ dodala ministerka Milanová s tým, že ide o relatívne malé projekty, ktoré sa dajú rýchlo realizovať, takže nebude problém s uzávierkou čerpania fondu REACT-EÚ 31.decembra 2023.
 
Ministerstvo kultúry realizuje dotácie pre regionálne kultúrne inštitúcie ako sprostredkovateľský orgán v rámci eurofondov – konkrétne prioritnej osi č. 7. (REACT-EÚ), kde je riadiacim orgánom Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.
 
Kto môže žiadať o dotáciu?
 
Obce nad 1000 obyvateľov (k 31.12.2019), mestá, mestské časti Bratislavy a Košíc, samosprávne kraje, ktoré prevádzkujú kultúrne inštitúcie bez právnej subjektivity alebo nimi zriadené rozpočtové a príspevkové organizácie, ktoré sú kultúrnou inštitúciou, alebo prevádzkujú kultúrnu inštitúciu bez právnej subjektivity.
 
Oprávnené kultúrne inštitúcie, ktoré môžu čerpať dotáciu
 
Kultúrne zariadenia, galérie, múzeá, divadlá, knižnice, hvezdárne alebo planetáriá.
 
Limity nenávratného finančného príspevku (NFP) na projekt Minimálna výška NFP:
  • A. 30 tisíc eur v prípade knižníc, hvezdární alebo planetárií,
  • B. 50 tisíc eur pre kultúrne zariadenia, galérie, múzeá alebo divadlá.
Maximálna výška NFP pre všetky typy inštitúcií je 200 000 eur.
 
Povinné spolufinancovanie
 
Päť percent z celkových oprávnených výdavkov projektu.
 
Obmedzenie počtu žiadostí
 
Oprávnený žiadateľ môže podať viacero projektov, ale za každú kultúrnu inštitúciu samostatne. Každý projekt môže zahŕňať iba jednu kultúrnu inštitúciu.
 
Uzávierka žiadostí o dotáciu Štvrtok 11. novembra 2021.
(8:40, red, MK SR)
 
Diskusia
Pridať komentár