VIDEO | Po búrkach v Bardejovskom okrese ostali zničené cesty, zaplavené domy i záhrady

5228x
17. August 2021
Škody vznikli v obciach Gerlachov, Snakov, Lenartov i Hrabské
 Pozrite si videoreportáž
 
Nestihli sa spamätať z víkendovej búrkovej vlny, začiatkom týždňa ich postihla ďalšia. Na odstraňovanie škôd mali čas len v pondelok dopoludnia, podvečer ich totiž zasiahla intenzívna spúšť. Supercelárna búrka, s ňou spojené krupobitie a intenzívny dážď dali opäť zabrať obciam v Bardejovskom okrese. 
 
„Za posledných 10 rokov tu také niečo nebolo,“ uviedol starosta obce Gerlachov Ondrej Ševcov.
 
„Nie, toto tu ešte nebolo. Čo ja viem, tak určite tu taká voda ešte nebola,“ ozrejmil starosta obce Hrabské Ján Kolcun.
 
„Takúto búrku si ja nepamätám,“ skonštatovala starostka obce Lenartov Jana Bľandová.
 
„Teraz bola v nedeľu prvá vlna, nikto u nás nebol doma. Všetko bolo zaplavené, ja som cestoval domov 5 hodín z Dunajskej Stredy. Včera nás to zasiahlo dvakrát,“ opísal jeden z obyvateľov Gerlachova.
 
Búrkové jazerá v Gerlachove, uzavretá cesta do Snakova 
 
Pred niekoľkými rodinnými domami v Gerlachove sa vytvorili jazerá, zničené ostali záhrady i pivnice. 
 
„Dnes máme plán navoziť lomový kameň, prehĺbiť koryto v potôčiku, ktorý nám spôsobil záplavy. Následne budeme pracovať na odstraňovaní škôd, nečistôt z miestnych komunikácií, nánosov blata, bahna, koreňov stromov a kadečoho,“ podotkol starosta z Gerlachova.
 
 
 
Najkritickejšia situácia bola v obci Snakov. Voda zaplavila niekoľko novostavieb, cestu do obce museli uzavrieť. Prívalová vlna sa vybláznila aj v dedine Hrabské.
 
„Včera sme celý deň odstraňovali škody, ktoré spôsobila povodeň z nedele, kedy sme vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity. No a včera o 16:00 hodine prišla ešte silnejšia búrka a narobila ešte väčšie škody. Znovu pracujeme, celú noc sme sa snažili, aby bola cesta sprejazdnená,“ priblížil starosta Hrabského. 
 
Lenartov znovu skúšaný  
 
Vyhrnúť rukávy museli aj obyvatelia Lenartova, ktorých podobná situácia postihla pred mesiacom. V obci strhlo betónový most, podmylo železný most, ale aj miestnu komunikáciu.
 
„Chcem oceniť veľkú snahu a zodpovednosť dobrovoľných hasičov z obce Lenartov, ktorí veľmi promptne reagovali na celú situáciu. Tiež chcem poďakovať aj dobrovoľným hasičom z Rokytova, ktorí veľmi ochotne a obetavo pomáhali vo večerných hodinách všetkým občanom, ktorí to potrebovali,“ uzavrela starostka Lenartova.
 
V zasiahnutých obciach pomáhala ťažká technika, veľkou oporou boli aj samotní obyvatelia lokalít, ktorí preukázali veľkú súdržnosť. Výška jednotlivých škôd ešte nie je vyčíslená.
(13:48, red)
 
Diskusia
Pridať komentár