Študenti Gymnázia Leonarda Stöckela sa predstavili v rámci seminárov v knižnici

550x
15. August 2021
Študenti gymnázia v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela
Vystúpenie študentov Gymnázia Leonarda Stöckela v rámci projektu Literárne semináre
 
V závere školského roka 2020/2021 sa vďaka podpore Fondu na podporu umenia konal v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela literárny a odborný seminár študentov Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove.
 
Bol venovaný významnému predstaviteľovi slovenského realizmu Martinovi Kukučínovi. Uskutočnil sa 28. júna 2021 v čitárni OKDG. Fond na podporu umenia prispel k realizácii i predošlých seminárov organizovaných v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove, ktoré boli venované vybraným osobnostiam slovenskej literárnej tvorby, ako sú Ján Palárik a Maša Haľamová.
 
Zámer a nápad organizovať literárne semináre v knižnici vznikol v roku 2008
 
Organizátorkou seminárov bola PhDr. Mária Bušíková, PhD., ktorá má bohaté skúsenosti s prehliadkami malých javiskových scén študentov stredných škôl v Bardejove.
 
Cieľom odborných seminárov bolo nadviazať kontakt s bardejovskou kultúrnou obcou, poukázať na dôležitosť čítania literárnych diel aj slovenských klasikov a odkrývať symboliku, skrytý význam a prínos literárneho diela pre súčasníka aj prostredníctvom scénických interpretácií študentov.
 
 
Každý odborný seminár sa venoval niektorému z našich literárnych velikánov a ich najznámejším dielam. Ich súčasťou boli častokrát aj krásne ľudové piesne v podaní gymnazistov z krúžku ľudového spevu, tanca a hudby pod vedením Mgr. Lenky Blaňárovej. Scénicko-hudobné pásma dotváral výklad o zaujímavostiach jednotlivých autorov.
 
Okrem študentov sa počas seminárov prihovárala Mgr. Jana Lešková a vždy zaujala svojimi filozofickými úvahami. Svojím slovom vedel upútať aj don Anton Červeň SDB, ako pravidelný hosť, ktorý sa vždy snažil v každej téme nájsť duchovný rozmer, ale aj iné osobnosti mesta, ktoré napomáhali pozdvihnúť kultúrneho ducha účastníkov podujatí.
 
Knihovníci pre čitateľov pripravujú kreatívne projekty
 
Pri realizácii ktorých radi privítajú spoluprácu aj s inými subjektami. Jedným z nich je aj spolupráca s Gymnáziom Leonarda Stöckela na projekte Literárne semináre.
(17:03, M. Balaščák)
Diskusia
Pridať komentár