Literárna čitáreň v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela

958x
12. August 2021
Projekt prebieha od minuloročnej jari 
Beseda v rámci projektu Literárna čitáreň so spisovateľkou Janou Nagajovou (vpravo)
 
V marci roku 2020 počas Týždňa slovenských knižníc sme v našej Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove začali sériu piatich besied a osobných stretnutí so známymi i začínajúcimi slovenskými autormi.
 
Tento nový projekt s názvom Literárna čitáreň vznikol aj s finančnou podporou Fondu na podporu umenia. Cieľom projektu je predstaviť širokej verejnosti súčasných slovenských autorov. Každá beseda s autormi spája čitateľov s knihou a prináša aj vnútorné obohatenie.
 
Prvá slovenská kamionistka 
 
Prvým hosťom, ktorý prijal pozvanie na osobné stretnutie, bola prvá slovenská kamionistka Jarmila Zacher Pajpachová. V rámci besedy, ktorá sa konala 5. marca 2020, všetkým priblížila svoju cestu životom aj za volantom kamiónu, ktorý opísala v knihách Môj život kamionistky a Spoveď kamionistky.
 
Vo svojej výpovedi priblížila rôzne zaujímavosti a kuriozity. Medzi tie naj možno spomenúť, že je najstaršou vodičkou kamióna na Slovensku. Okrem písania kníh sa venuje maľovaniu, fotografii, štúdiu taliančiny a ako každá manželka a matka sa venuje svojej rodine. Unikátom je aj skutočnosť, že jazde na „tiráku“ sa venuje spolu s manželom a svojím synom.
 
Spisovateľ a záchranár 
 
Dňa 14. júla 2020 sme privítali diplomovaného záchranára, inštruktora prvej pomoci a spisovateľa Bc. Dušana Krausa. Počas besedy rovnako priblížil svoj osobný aj profesionálny život, ktorý je veľmi bohatý a pestrý. Za 28 rokov praxe záchranára bol svedkom mnohých zážitkov a príhod, ktoré sú veselé, smutné i neuveriteľné.
 
 
Práve to ho inšpirovalo k napísaniu knihy 100 príbehov záchranára od narodenia až po smrť. Každý príbeh mu niečo dal, ale aj niečo vzal. Pri svojom zodpovednom a namáhavom poslaní si vie nájsť čas aj na relax a koníčky, ako aj na písanie ďalších kníh o prvej pomoci a je toho názoru: „Akákoľvek prvá pomoc je lepšia, ako žiadna.“
 
Bohatá história mesta v knihách 
 
To, že naše mesto Bardejov má bohatú históriu je možné vidieť, počuť, ale aj dočítať sa ako v odborných publikáciách, tak aj v beletrizovaných príbehoch. Práve o téme beletria ukrytá v histórií mesta rozprával náš tretí hosť, známy historik a riaditeľ Šarišského múzea PhDr. František Gutek.
 
Bardejovské legendy, povesti a historické fakty o Bardejove a jeho okolí boli a stále ostávajú veľkou inšpiráciou pre mnohých spisovateľov, ako napríklad Aloisa Jiráska, Máriu Kočanovú, Miroslava Slacha, Ctirada Klimčáka, Noru Baráthovú či Antona Mareca. To je len pár autorov, ktorí sa vo svojej tvorbe širšie alebo len okrajovo venovali dejinám Bardejova. Je samozrejmé, že naše mesto má plnú pokladnicu príbehov a udalostí, ktoré ešte neboli vypovedané, a ktoré si určite zaslúžia aj vlastný román či beletrizovaný životopis, s čím súhlasil aj náš hosť. Beseda sa uskutočnila 26. novembra 2020.
 
Úžasný pocit z písania 
 
Ďalšou spisovateľkou, ktorá v rámci besied Literárnej čitárne Okresnú knižnicu Dávida Gutgesela navštívila 22. apríla 2021, bola autorka romantických príbehov, trilerov a detektívnych románov plných lásky, vášne a napínavého nebezpečenstva Ivana Ondriová.
 
 
Porozprávala o svojej tvorbe a o svojom písaní, ktoré je pre ňu vždy niečím slobodným a voľným únikom do iného sveta. Hranice svojej tvorby posúva i do sveta detí, pre ktoré napísala knihu Pochabá Lily Jojová. Počas rozhovoru povzbudila všetkých, ktorí majú radi literatúru, aby zakúsili ten úžasný pocit z písania.
 
Bardejovská autorka 
 
Ako posledná v rámci projektu Literárna čitáreň bola 3. júna 2021 na besede v okresnej knižnici milá a dobrosrdečná bardejovská spisovateľka Jana Nagajová, ktorá je známa svojou poéziou a prózou nielen pre deti a mládež, ale oslovuje i dospelých. Rovnako porozprávala o svojom živote a o tom, ako začínala jej dráha poetky. Svojmu čitateľovi umožňuje pookriať pri svojich knihách. Z jej veršov a riadkov vyžaruje obdivný pokoj a harmónia, vyúsťujú do ponaučenia, a tak nás nabádajú zamýšľať sa nad textom.
 
Sú to básnické zbierky, v ktorých sa dočítame o voľnosti spevu a letu vtákov po modrej oblohe, o kvitnúcich kvetoch ihrajúcich rôznymi farbami, verše hovoria o zlatom daždi, ktorý zmýva smútok, a tak oteplí srdcia, o malinovej vôni, ktorej keď sa nadýchaš, znie ti ako tón matkinho hlasu a zacítiš vôňu detstva. Jej niektoré texty boli zhudobnené a stali sa námetmi piesní. Podľa Jany Nagajovej je žiaduce, aby detská kniha dokázala osloviť aj dospelých. Je čoraz vzácnejšie, keď rodičia trávia s deťmi čas čítaním kníh a rozhovorom o nich.
 
Je pre nás povzbudením, že projekt Literárna čitáreň si našiel svoje miesto, a preto sme radi, že s podporou Fondu na podporu umenia môžeme v tomto projekte pokračovať aj naďalej.
(17:14, M. Balaščák)
Diskusia
Pridať komentár