Liga proti reumatizmu - aktívna je aj pobočka v Bardejove

1284x
10. August 2021
Organizujú množstvo aktivít
Členovia Ligy proti reumatizmu na Zborovskom hrade 
 
Liga proti reumatizmu na Slovensku je občianske združenie, ktoré pomáha ľuďom s reumatickým ochorením a vyvíja činnosť na celom území Slovenska už 30 rokov. Združuje 15 organizačných jednotiek a 5 klubov. Jednou z nich je aj miestna pobočka v Bardejove, v ktorej je v súčasnosti zaevidovaných 45 členov.
 
Naše pravidelné aktivity (v roku 2020 obmedzené pre pandemické opatrenia):
 
- Vždy, začiatkom roka organizujeme Výročnú členskú schôdzu, na ktorej nám pravidelne prednášajú lekári z rôznych oborov.
 
- Navštevujeme Wellnes spa v Bardejovských kúpeľoch a krytú plaváreň v Bardejove, ktoré nám poskytujú možnosť cvičenia v bazéne a využívanie sáun.
 
- Pravidelne organizujeme rekondičné pobyty vo Vysokých Tatrách, kde sa venujeme turistike, pohybovým aktivitám a relaxačným cvičeniam.
 
 
- Zapojili sme sa do celoslovenského projektu „Milión krokov pre reumatikov“, v ktorom hlavnou činnosťou je chôdza s odľahčenými paličkami Nordic Walking. Tento dlhodobý projekt chceme aj naďalej podporovať, aby si reumatici čo najdlhšie zachovali prirodzený rozsah pohybu v kĺboch a tým aj sebestačnosť a primeranú kvalitu života.
 
- K dnešnému dňu sme nachodili za MP Bardejov cez 7 miliónov krokov. Stretávame sa na bowlingovom turnaji v Bardejovských kúpeľoch s LPRe - miestnou pobočkou Košice.
 
 
- Navštevujeme kultúrne podujatia, divadlá a koncerty v Bardejove, Prešove a v Košiciach.
 
- Spolupracujeme s Okresnou knižnicou v Bardejove.
 
- Zúčastňujeme sa Motivačno-vzdelávacích kurzoch v Piešťanoch.
 
 
- Informujeme členov o možnostiach liečby, kompenzačných príspevkoch a pomôckach, ktoré pomôžu reumatikom zlepšiť kvalitu života.
 
- Zúčastňujeme sa na celoslovenskom stretnutí reumatikov Svetového dňa reumatizmu v Piešťanoch, ale aj v Bratislave, kde neodmysliteľnou súčasťou tejto akcie je aj vyhlasovanie výsledkov novinárskej pocty KROK (televízne, rozhlasové a printové príspevky o reumatickom ochorení). Ocenenie z Piešťan si už odniesli aj AHOJ.TV (AHOJ BARDEJOV) a Bardejovská televízia a to za uverejnené televízne príspevky o Lige proti reumatizmu - miestnej pobočky Bardejov.
 
- Poznatky a zážitky z aktivít uverejňujeme v printovej podobe v Informačnom bulletíne LPRe SR.
 
 
Reumatické ochorenia sú ochorenia pohybového systému. Postihujú všetky vekové kategórie a spôsobujú závažné ťažkosti a obmedzenia. Spravidla v každej rodine je človek postihnutý touto chorobou.
 
Reuma sa netýka iba starších ľudí. Toto ochorenie sa môže objaviť kedykoľvek a to aj u mladších ročníkov, vrátane detí. Aj pri reume je možné spomaliť alebo dokonca zastaviť jej príznaky. Dôležitá je však prevencia, ktorá začína včasnou diagnostikou, správnou výživou a zdravým každodenným pohybom.
(9:07, Darina Kostíková, Liga proti reumatizmu – miestna pobočka Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár