Dni zdravia v Bardejovských Kúpeľoch

1353x
05. August 2021
Dni zdravia v Bardejovských Kúpeľoch
Dni zdravia 
 
V dňoch 23.07.2021 a 24.07.2021 sa v priestoroch kolonády v Bardejovských Kúpeľoch uskutočnilo podujatie s názvom „Dni zdravia 2021“.
 
Podujatie v Bardejove organizovala Slovenská spoločnosť praktickej obezitológie (SSPO - doc. MUDr. Mária Belovičová, PhD. mim. prof., doc. PhDr. Liliana Belovičová, CSc. mim. prof., Zdena Marcinová, RNDr. Agáta Urbanová, PhD., Mgr. Valéria Skoncová, Mgr. Ivana Klobušovská, PhD. MPH).
 
V spolupráci s Bardejovskými kúpeľami, a.s. (Ing. Pavol Menšík – Generálny riaditeľ a.s.), Všeobecnou zdravotnou poisťovňou– VšZP (Ing. Oľga Pastiranová spolu s 5 kolegami z VšZP), zdravotnou poisťovňou Dôvera (Bc. Ivana Tiritová spolu s 5 kolegami z poisťovne Dôvera), lektorom hnutia Stop obezite (STOB) a predsedkyňou OZ SKLON RNDr. JUDr. Hanou Vrabcovou, občianskym združením Liga zdravia (Vilma Houbová), firmami Abbott, Axonlab, Topnatur, Herbex.
 
Účasť bola vysoká 
 
Počas podujatia sa obyvatelia Bardejova a hostia Bardejovských Kúpeľov mohli dozvedieť svoju hmotnosť, BMI (body mass index) ako aj komplexnú analýzu zloženia tela (percento svalovej hmoty, tukového tkaniva, viscerálneho (vnútorného) tuku, obsahu vody v tele, metabolický vek človeka) na váhe InBody (merania realizovala VšZP a OZ SKLON), na váhe Tanita (merania realizovala SSPO).
 
O meranie na váhach bol veľký záujem
 
Celkovo sme počas 2 dní urobili 400 meraní (váhy Inbody a Tanita). Návštevníci si mohli taktiež odmerať hodnotu krvného tlaku a pulzu (realizovala poisťovňa Dôvera) a hladinu glykémie (poisťovňa Dôvera a SSPO).
 
Vďaka patrí aj firme Abbot, ktorá pre podujatie sponzorsky poskytla meracie prúžky na glykémiu a glukomery. A o tom, že o toto meranie bol tiež veľký záujem, svedčí údaj, že si počas 2 dní dalo hladinu glykémie vyšetriť 379 účastníkov podujatia.
 
 
Pre účastníkov Dní zdravia sme na prístroji firmy Axonlab realizovali merania CRP z kapilárnej krvi (C reaktívny proteín - bielkovina, ktorá rozlíši medzi prítomnosťou bakteriálnej a vírusovej infekcie). Testy CRP nám firma Axonlab poskytla sponzorsky.
 
Celkovo sme realizovali 95 meraní
 
Záujemcom sme vyšetrovali aj protilátky proti hepatitíde C, keďže 28.07.2021 je svetový deň hepatitídy. Celkovo si dalo vyšetriť protilátky 276 ľudí. Nechýbala ani edukácia a inštruktáž k prevencii správneho umývania rúk.
 
VšZP sa na podujatí zúčastnila 23.07.2021. Pripravila pre účastníkov podujatia okrem merania na váhe InBody nácvik správnej techniky čistenia chrupu, oxymetriu, poradenstvo v oblasti zdravotného poistenia - informácie o elektronických službách (Peňaženka zdravia, mobilná aplikácia VšZP). 24.07.2021 sa na Dňoch zdravia zúčastnila poisťovňa Dôvera, ktorá okrem merania krvného tlaku a hladiny glykémie prezentovala program Dôvera pomáha diabetikom, robila individuálne edukácie pacientov s DM, prezentovala benefity poisťovne.
 
 
Účastníkov podujatia zaujal aj analyzátor zdravotného stavu prostredníctvom magnetického kvantového rezonančného analyzátora, kde sa mohli účastníci podujatia napr. dozvedieť či majú v norme hodnoty vitamínov a stopových prvkov v tele.
 
OZ SKLON pripravilo pre návštevníkov názornú výstavku s kalorickými hodnotami potravín so zameraním na cukry. RNDr. JUDr. Hanka Vrabcová realizovala aj edukáciu klientov ohľadne stravovania.
 
Ďakujeme veľmi pekne aj firme Topnatur za poskytnutie vzoriek probiotických kaší, vzoriek Colonfitu a firme Herbex za vzorky bylinných čajov pre deti aj pre dospelých. Stánok so vzorkami kaší a čajov sa taktiež tešil veľkej obľube návštevníkov.
 
Odborníci poskytli množstvo cenných informácii 
 
K dispozícii boli viaceré informačné brožúrky pre pacientov, ktoré zabezpečila Liga zdravia Slovensko. Bardejovské Kúpele a.s. zabezpečili vďaka výbornej technickej príprave podujatia jeho nerušený priebeh, poskytli taktiež aj galóny s pitnou vodou, za čo im patrí vďaka.
 
Podujatie sa opäť tešilo veľkému záujmu návštevníkov
 
Tento rok sa na Dňoch zdravia zúčastnilo vyše 400 účastníkov. Domnievame sa, že je „hlad“ po podobných podujatiach zo strany laickej verejnosti a že zdravotníci (lekári, sestry, verejní zdravotníci) majú široké pole pôsobnosti pre realizáciu rôznych edukačných a vzdelávacích osvetových aktivít.
 
Vždy je lepšie pôsobiť preventívne ako už liečiť následky chronických chorôb. Ešte raz sa chcem poďakovať všetkým, ktorí sa pričinili o to, aby Dni Zdravia v Bardejovských Kúpeľoch prebehli úspešne a prispeli k zvýšeniu zdravotného uvedomenia našich obyvateľov.
(13:22, Doc. MUDr. Mária Belovičová, PhD. mim. prof.)
Diskusia
Pridať komentár