VIDEO | V Rokytove vyrastú nové ulice, obec je otvorená ďalším výzvam

2236x
25. Júl 2021
V Rokytove vyrastú nové ulice, obec je otvorená ďalším výzvam
 Pozrite si videoreportáž
 
Kedysi bol majetkovou súčasťou panstva Makovica, neskôr mesta Bardejov. Ďalší obecný klenot Horného Šariša je atraktívny nielen svojou polohou, ale aj víziami na ďalšie obdobie.
 
Prvá písomná zmienka o dedinke Rokytov síce pochádza z roku 1414, no je zrejmé, že svoj príbeh začala písať už dávno predtým.
 
„Dokazujú to aj nálezy v okolí rieky Topľa, že tieto miesta boli osídlené už za čias starých Slovanov,“ ozrejmil starosta obce Rokytov Ľubomír Pangrác-Piter.
 
Na území obce sa vyskytovala hojne vŕba rakyta
 
K vzniku pomenovania obce sa viaže viacero teórií. Jedna hovorí o tom, že bolo odvodené od prezývky prvého miestneho šoltýsa, iná zase pojednáva o šarišškom slove rokyta.
 
„Názov obce Rokytov je pravdepodobne utvorený od toho, že na území našej obce sa vyskytovala hojne vŕba rakyta,“ priblížil Pangrác-Piter.
 
 
V dedine nájdete až dva kostoly – rímskokatolícky, ktorý patrí k historickým pamiatkam a takisto evanjelický. Srdce dediny pomáhajú dotvárať aj drevená evanjelická zvonica či obecný potok Rakovec. Ten bohatý na vzácne živočíchy.
 
„Možno ľudia naokolo nevedia, že v tom potoku je hojný výskyt rakov. Stále, keď sa dvihne jeho hladina, do dediny nám splaví tieto živočíchy. Môžeme byť však radi, že ich máme, pretože podľa biológov a vedcov je rak indikátorom čistoty vody. Takže cez Rokytov tečie naozaj čistá voda,“ opísal starosta obce.
 
Rokytovčan i hasiči 
 
Dobré meno obci robia rozmanité spoločenské organizácie, aktívna folklórna skupina Rokytovčan, ale aj dobrovoľní hasiči.
 
„Sú nápomocní pri ochrane majetku a zdravia nielen u nás, ale aj v okolitých obciach. Dosahujú veľmi dobré výsledky v hasičskom športe. Môžem sa za nich pochváliť, že v roku 2017 vyhrali vo Svidníku pohár ministra vnútra, takže sú asi dobrí“ dodal starosta.
 
Obec Rokytov 
 
Rokytovu sa za uplynulé obdobie darí aj v investičných zámeroch. V obci zrealizovali výstavbu miestnej komunikácie, zrekonštruovali priestory základnej školy, takisto stihli postaviť nové bytové domy. Aktuálne pracujú na tom, aby tam mohli vyrásť ďalšie dve ulice.
 
V obci začne výstavba
 
„Momentálne je to nastavené tak, že čakáme na všetky stavebné povolenia, aby sa mohli rozšíriť inžinierske siete. Po ich rozšírení môže začať výstavba,“ uviedol starosta.
 
Obec skvalitnila aj vlastný bezpečnostný systém. V rámci neho pribudol v Rokytovenový rozhlas, osvetlenie i kamery. Dedina chce zapracovať aj na rozšírení športových plôch, v budúcnosti plánujú vybudovať multifunkčné ihrisko.
(19:19, red)
Diskusia
Pridať komentár