Tri župné stredné školy umožnia letné vzdelávanie

1104x
23. Júl 2021
Letné školy majú zmierniť dopady koronakrízy
Letné školy sú súčasťou opatrení ministerstva školstva na zmiernenie dopadov krízového obdobia počas epidémie COVID-19 
 
Tri stredné odborné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja budú vyučovať žiakov aj počas prázdnin. Tzv. letné školy otvoria SOŠ služieb Prešov a Spojená škola Ľ. Podjavorinskej Prešov, a to s finančnou podporou rezortu školstva. Prázdninové štúdium z vlastných zdrojov umožní aj SOŠ polytechnická J. A. Baťu Svit. Desiatky žiakov si v nich upevnia praktické zručnosti.
 
Letné školy s ponukou náhrady praktického vzdelávania v odborných a umeleckých predmetoch otvoria tri župné stredné školy v augustovom termíne. Letná škola pod názvom Fresh bude zrealizovaná v Strednej odbornej škole služieb v Prešove v dvojtýždňovom termíne od 16. do 27. augusta.
 
Prebiehať bude v priestoroch školy a na stredisku odbornej prípravy na Sídlisku 3 v Prešove v piatich skupinách: kozmetik, kaderník-vizážista, grafik tlačových médií, kaderník a fotograf. Jej účastníkmi budú žiaci 1. – 3. ročníka príslušného odboru, ktorí si budú svoje zručnosti overovať, či ich získavať aj alternatívnymi formami vzdelávania v tímovej práci. A taktiež pri neformálnom vzdelávaní v malých skupinách. Škola na zrealizovanie letného vzdelávania získala podporu z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) vo výške 5-tisíc eur.
 
Strojárstvo i elektrotechnika 
 
Stredná odborná škola technická ako organizačná zložka Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej v Prešove bola v súvislosti s organizáciou svojej letnej školy rezortom školstva podporená sumou 2-tisíc eur. Jej snahou bude taktiež ponúknuť náhradu praktického vyučovania v strojárskom a elekrotechnickom odbore.
 
 
Letná škola tu bude prebiehať desať dní v termíne od 16. do 27. augusta a viesť ju budú majstri odbornej výchovy. V skupine strojárstvo ju absolvujú najmä žiaci prvého ročníka, ktorým chýbajú základné zručnosti a obsahom ich dovzdelávania budú vedomosti zo sústruženia a frézovania. V skupine elektrotechnika bude vzdelávanie rozdelené na silnoprúdovú a slaboprúdovú elektrotechniku.
 
Letná škola chémie 
 
Stredná odborná škola polytechnická J. A. Baťu vo Svite aj v tomto roku realizuje letnú školu chémie. Keďže ide o vzdelávací rogram v štvorročnom študijnom odbore M, ktorý z výzvy vyhlásenej rezortom školstva nemohol byť finančne podporený, letnú školu tu zorganizujú z vlastných zdrojov. Žiaci si budú upevňovať svoje vedomosti a získavať nové poznatky z odboru chémia počas piatich dní od 16. do 20. augusta.
 
Letná škola je pripravená pre záujemcov z blízkeho i širšieho okolia, ktorí budú mať počas nej zabezpečené ubytovanie na internáte a obed zdarma. Letné vzdelávanie bude prebiehať formou hier a prostredníctvom viacerých aktivít, pričom dispozícii budú mať žiaci až tri laboratóriá. Počas týždňa si však upevnia poznatky aj z matematiky, finančnej či čitateľskej gramotnosti i svoje jazykové schopnosti.
 
Letné školy sú súčasťou opatrení ministerstva školstva na zmiernenie dopadov krízového obdobia počas epidémie COVID-19. Zvlášť dopadov dištančného vzdelávania na vzdelávacie výsledky žiakov. Ich zámerom je sprístupniť ponuku náhrady praktického vyučovania za účelom získania nových, ale aj rozvoja a upevnenia už nadobudnutých praktických zručností a schopností žiakov. Zároveň umožňujú aj ponuku náhrady umeleckej praxe. Letné školy vytvárajú podmienky pre zvládnutie učiva vo vyšších ročníkoch.
(15:07, PSK)
 
Diskusia
Pridať komentár