Granát v Kurime, mína v Pavlovciach

2561x
23. Júl 2021
Granát v Kurime, mína v Pavlovciach
Granát v Kurime 
 
Počas včerajšieho dňa (22.07.2021) boli hlásené až dva prípady nálezu neznámej munície. Krátko pred deviatou hodinou, 59 ročný muž z obce Kurima našiel neznámu muníciu počas výkopových prác na záhrade pri rodinnom dome.
 
Na základe oznámenia bola na miesto vyslaná hliadka Obvodného oddelenia Policajného zboru Svidník, ktorá miesto riadne zabezpečila až do príchodu krajského pyrotechnika.
 
Ten po obhliadke nálezu určil, že ide o muníciu z obdobia 2. sv. vojny a to konkrétne o 10 cm delostrelecký granát. Pyrotechnik vojnový granát prevzal a z miesta odviezol.
 
Nález aj v Pavlovciach
 
Ešte dopoludnia uvedeného dňa 57 ročný muž z obce Pavlovce osobne oznámil na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Hanušovciach nad Topľou nález munície.
 
Oznamovateľ uviedol, že pri kosení trávy našiel na lúke v katastri obce predmet pripomínajúci muníciu z 2. svetovej vojny, ktorý trčal zo zeme.
 
Pavlovčan policajnú hliadku zaviedol na miesto nálezu, ktoré bolo následne zabezpečené a bol vyrozumený pyrotechnik Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.
 
Ten po príchode zistil, že ide časti delostreleckej míny, jej spodné časti tzv. zápalky. Na mieste boli pri ďalšej obhliadke nájdené aj úlomky z delostreleckej míny. Aj tieto vojnové nálezy pyrotechnik prevzal.
(10:47, krpz, foto: ilustračné, kurima.eu)
Diskusia
Pridať komentár