Vo Veľkom Šariši vydali suvenírovú bankovku, ľudia na ňu čakali v radoch niekoľko hodín

831x
20. Júl 2021
Pri predaji sa tvorili dlhé rady
Bankovky s hodnotou nula eur sa tešia na Slovensku veľkému úspechu
 
Turisticko-informačné centrum vo Veľkom Šariši ponúka na predaj od 20. júla 2021 suvenírovú bankovku. Obľúbený suvenír, eurobankovku s nulovou hodnotou, si môžu zberatelia kúpiť aj vo Veľkom Šariši.
 
„Táto bankovka je vyrobená zo 100 % bavlneného papiera používaného pri výrobe skutočných eurobankoviek a obsahuje niektoré ochranné prvky. Napríklad hologram, mikrotlač či UV ochranné prvky,“ informovala vedúca odboru kultúry, mládeže a športu na Mestskom úrade vo Veľkom Šariši Mária Gáborová. Každá bankovka je originálom a je očíslovaná. Papierový peniaz je vo veľkosti 20-eurovky.
 
Na veľkošarišskej bankovke je znázornený hrad Šariš v historickej podobe. Jednotlivé vydania sú označené rokom vydania, ako aj poradovým číslom série. „Hlavnou myšlienkou tejto eurobankovky je podpora a propagácia turizmu v rámci Európy. Taktiež ide o zvyšovanie povedomia verejnosti v rámci jednotlivých krajín Európy o významných kultúrnych pamiatkach, turistických lokalitách, podujatiach a známych osobnostiach. A náš hrad je v dejinách významný, preto sme neváhali a do tohto originálneho projektu sme sa hneď zapojili,“ zdôraznila Gáborová.
 
Zberatelia čakali na predaj bankoviek niekoľko dní
 
Bankovky s hodnotou nula eur sa tešia na Slovensku veľkému úspechu, o čom svedčí aj množstvo záujemcov o to, kto získa tú najatraktívnejšiu z nich. Aj v Turisticko-informačnom centre zvoní neustále telefón a ľudia sa zaujímajú o predaj. Čím má bankovka nižšie, alebo zaujímavejšie číslo, tým je zo zberateľského hľadiska cennejšia.
 
 
Prvý v poradí bol Miloš z Prešova, druhý bol Jozef Jánošík z Čadce. Ten čakal na bankovku dva dni. „Doma mám už cez 1500 bankoviek. Zo Slovenska mám doma všetky. Vždy, keď sa objaví novinka na Slovensku, idem si ju kúpiť. Zobral som si so sebou dcéry a urobili sme si výlet. Boli sme na hrade Šariš, spali sme pri rybníkoch, je tu krásne. Na hrade bol úžasný sprievodca,“ povedal pán Jánošík.
 
Tento suvenír dáva do širokého povedomia informácie o európskom kultúrnom dedičstve. „Nápad vznikol vo Francúzsku ako podpora a propagácia turizmu, zvyšovanie povedomia verejnosti v rámci jednotlivých krajín Európy o najzaujímavejšie kultúrne pamiatky, turistické lokality, podujatia a známe osobnosti,” dodala vedúca kultúrneho oddelenia.
 
Suvenírovú bankovku s vyobrazením hradu Šariš si všetci zberatelia môžu zadovážiť v Turisticko-informačnom centre /budova starej školy/ na Námestí sv. Jakuba č. 26 v čase od 8.00 h – 16.00 h počas pracovných dňoch. Cena 0 – eurovej bankovky je 3 eurá. Čoskoro bude predaj bankovky aj na samotnom hrade Šariš.
(13:29, red)
Diskusia
Pridať komentár