Na hraniciach platí od dnešného dňa staronový režim

1545x
19. Júl 2021
Zmena pri osobe zaočkovanej prvou dávkou po rozhodnutí ústavného súdu
Do eHranice sa musia registrovať aj plne zaočkované osoby  
 
Nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR nastavila približne rovnaký režim na hraniciach, aký bol predtým, so zapracovanými výhradami Ústavného súdu SR, ktoré sa týkali osôb krátko po prvej dávke vakcíny.
 
Za plne zaočkovanú sa považuje osoba:
  • najmenej 14 dní ale nie viac než 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s dvojdávkovou schémou,
  • najmenej 21 dní ale nie viac než 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou schémou,
  • osoba najmenej 14 dní a nie viac než 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19, ak bola prvá dávka očkovania proti ochoreniu COVID-19 podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.
Plne zaočkované osoby majú po príchode zo zahraničia postupovať nasledovne:
  • Osoba je povinná registrovať sa cez formulár eHranica, prvá registrácia platí nasledujúcich 6 mesiacov.
  • Plne zaočkované osoby po vstupe na územie SR nemajú nariadenú karanténu. Okrem COVID-preukazu EÚ alebo potvrdenia o absolvovaní očkovania na Slovensku je pri vstupe na územie SR možné preukazovať sa aj potvrdeniami z iných krajín. Podmienkou je, aby potvrdenie bolo v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.
Vstup na územie SR letecky:
  • Ak na územie SR osoba vstupuje letecky, musí pred vstupom vyplniť formulár na www.mindop.sk/covid.
  • Osoba je povinná registrovať sa cez formulár eHranica.
  • Pri prílete z krajiny mimo nižšie uvedeného zoznamu je potrebné preukázať sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším než 72 hod.
Nezaočkovaná osoba
 
Je povinná registrovať sa cez formulár eHranica pri každom návrate zo zahraničia. Po príchode je povinná zostať v karanténe, ktorá sa pri bezpríznakovom priebehu končí dovŕšením 14. dňa. Karanténa platí aj pre všetkých členov spoločnej domácnosti, ktorí nie sú zaočkovaní alebo nemajú inú výnimku z karantény. Karanténu je možné ukončiť negatívnym výsledkom RT-PCR testu, ktorý je možné vykonať najskôr na 5. deň. Test je v tomto prípade hradený štátom. Na PCR vyšetrenie bude osoba objednaná automaticky po registrácii v eHranici. 
 
Pendleri
  • Osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v iných krajinách EÚ alebo na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku, Švajčiarsku alebo na Ukrajine, pričom za posledných 14 dní navštívili iba tieto krajiny a cestujú iba za prácou.
  • Osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt v iných krajinách Európskej únie, na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku alebo vo Švajčiarsku a v prípade Ukrajiny do 100 km cesty od otvoreného hraničného priechodu, miesto výkonu práce na území SR a cestujú iba za prácou.
Režim na hraniciach pre pendlerov
 
Do 1. septembra 2021 stačí jedna registrácia cez formulár eHranica. Do 1. septembra 2021 majú výnimku z karantény ak:
  • majú potvrdenie od zamestnávateľa o mieste výkonu práce
  • majú negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 7 dní.
Zaočkovaným pendlerom platí registrácia na eHranici 6 mesiacov, po vstupe na územie SR nemajú nariadenú karanténu, ani sa nemusia preukazovať negatívnym výsledkom PCR testu.
 
A čo deti?
 
Deti do 12 rokov sa do eHranice nemusia registrovať. Deťom vo veku 12 až 18 rokov platí prvá registrácia do 9. augusta 2021.
 
Karanténa
 
Dieťa do 12 rokov sa nemusí testovať, karanténa mu končí, keď ostatným nezaočkovaným členom domácnosti (napr. po 5 dňoch po negatívnom PCR teste). Osoby od 12 do 18 rokov veku nemusia ísť do karantény, ak nikto iný v spoločnej domácnosti nemá povinnú karanténu (napr. ak sú obaja rodičia zaočkovaní) - prechodne do 9. augusta 2021, po tomto termíne bude rozhodovať, či je osoba nad 12 rokov zaočkovaná.
 
Vstup na územie SR letecky
 
Ak deti do 12 rokov prichádzajú na územie SR letecky z krajín, ktoré nie sú uvedené vo vyhláške, na rozdiel od starších spolucestujúcich sa nemusia preukazovať negatívnym výsledkom PCR testu.
(9:00, red, Polícia SR)
 
Diskusia
Pridať komentár