VIDEO | Obec Lenartov s dobrým menom aj za hranicami Slovenska

1605x
18. Júl 2021
Vzorky z Lenartovského meteoritu
 Pozrite si videoreportáž
 
Vychýrení kováči, šindliari či poctivé ovčiarske remeslo. Aj keď dnes Lenartov napreduje rýchlym tempom, stále si zachováva povahu poľnohospodárskej obce z minulosti.
 
Pripomienku na neľahké časy si symbolicky nesie v obecnom erbe a nezabúda na historické stopy svojich rodákov.
 
„V erbe je znázornená žena s kosákom a sú tam obilné klasy. To dáva na vedomie, že aj niekedy, keď bolo málo mužov, všetky práce v poľnohospodárstve, v domácnosti robili ženy,“ uviedla starostka obce Lenartov Jana Bľandová.
 
Partizánska skupina Lipa
 
Lenartov bol kedysi sídlom aj pre početnú židovskú komunitu, dedinčania sa takisto aktivizovali počas druhej svetovej vojny. „V našej obci bola založená partizánska skupina Lipa, teraz sa to volá Lipa Demkova, ktorej veliteľom bol rodák z našej obce – Ján Demko,“ ozrejmila starostka.
 
Spolupráca s francúzskou farnosťou V dedinke nájdete unikátny kostol, ktorý je zasvätený francúzskemu pustovníkovi – svätému Leonardovi. Lenartov v tomto smere aktívne spolupracuje s francúzskou sesterskou farnosťou.
 
 
Obec z bardejovského okresu zapísali do oficiálneho zoznamu 1200 združení kultúrnych centier, bohoslužobných miest a obcí, ktoré spravuje Svetové združenie ctiteľov svätého Leonarda.
 
Most Saint-Léonard-de-Noblat
 
„Pri tejto príležitosti sme aj náš novozrekonštruovaný most cez rieku Večný potok v strede obce posvätili a nazvali sme ho Most Saint-Léonard-de-Noblat, pretože vedie priamo ku Kostolu sv. Leonarda,“ podotkla Bľandová.
 
Dopad meteoritu Obec Horného Šariša má čo ponúknuť aj dobrodruhom. Turisti sa radi kochajú čarom okolitej prírody i replikou vychýreného meteoritu, ktorý do chotára dopadol ešte v roku 1814.
 
„Chemické zloženie tohto meteoritu je pomenované podľa obce Lenartov, nazýva sa Lenartit. Lenartovské železo robí veľmi dobré meno po celom svete, pretože z tohto meteoritu je k dnešnému dňu odobratých asi 50 vzoriek, ktoré študujú najväčšie univerzity sveta,“ uzavrela Bľandová.
 
Pohľad na obec z hora 
 
V pláne komunikácia i chodníky Modernú podobu obce aktuálne tvoria zrevitalizovaná materská a základná škola, Komunitné centrum, nové nájomné byty, hasičská zbrojnica či zrenovovaný obecný úrad.
 
Zrekonštruovaná sála v kulturáku
 
„Podarilo sa nám zrekonštruovať sálu v Kultúrnom dome. Naším ďalším plánom je miestna komunikácia a samozrejme chýbajúce chodníky,“ opísala starostka obce.
 
V skvalitňovaní života pokračuje Lenartov aj v roku 2021. Obec promptne reaguje na požiadavky doby – opäť by sa mali rozšíriť možnosti na bývanie, ale aj kapacity v materskej škôlke.
(11:28, red)
Diskusia
Pridať komentár