Ľudová hudba Stana Baláža opäť prekvapuje novým videoklipom

2617x
12. Júl 2021
Vzácny Cadillac a posledné zbohom starej láske
Časť videoklipu natáčali aj v skanzene
 
Ľudová hudba Stana Baláža znovu neostala nič dlžná povesti kvalitného umeleckého telesa. Trh tradícií je bohatší o ďalšiu hudobnú a vizuálnu chuťovku. Spomienkou na Starodavnu frajirečku pália staré mosty a nechávajú priestor životnému osudu.
 
Nový klip ku piesni Starodavna frajirečka v sebe spája rozličné „kultúry“ (ľudová tradícia, naproti tomu Cadillac) Ako sa zrodila myšlienka na takýto vizuál? Bola to vaša iniciatíva?
 
Určite sa v kapele zhodneme v tom, že ako správni chlapi milujeme autá, zároveň intenzívne prechovávame obdiv voči vzácnym veteránom. Vedeli sme, že jedného z nich vlastní náš dobrý priateľ Jurko Bochňa. Navyše nám Cadillac z roku 1974 zohral aj podstatnú ideovú úlohu ako symbol niečoho starého ale vzácneho. Presne to pre nás predstavuje aj folkór a tradičná muzika. Na tejto symbolike sme sa takpovediac odpichli a začali stavať celkovú réžiu.
 
Text piesne vám zložil Bardejovčan Ján Šoltés. Čo hovoríte na výsledok tohto diela? Plánujete do budúca opäť nejaký spoločný počin?
 
Meno Ján Šoltés nie je v hudobníckej brandži neznáme. Tento skvelý muzikant má za sebou už množstvo autorských piesní a spoluprác. Najznámejším folk-hitom z jeho tvorby je pieseň Ked ja nadešol do kraja, ktorej sa už takmer podarilo zľudovieť. S Jankom sme spolupracovali na vydaní jeho albumu autorských piesní a táto spolupráca pretrváva dodnes. Je to flexibilný a tvorivý človek, o čom svedčí fakt, že nám túto novú pieseň doslova ušil na objednávku, a to z večera do rána. Keď nám pieseň došla, neváhali sme ju zaradiť na náš ostatný album.
 
Videoklip je plný symboliky. Plánovali ste to takto dopredu, alebo ste niektoré veci vytvárali za pochodu?
 
Okrem už spomínaného Cadillacu, podstatnú úlohu zohral kontrabas ako nástroj osamelého, sklamaného muzikanta spomínajúceho na svoju lásku - starodávnu frajirečku, ktorú vlastnou vinou stratil, a tá si teraz berie iného. Objavuje sa vo viacerých záberoch, no snáď najemotívnejší je záverečný moment horiaceho kontrabasu ako symbol spálenej lásky a zmierenia sa s osudom. Na túto záverečnú scénu sme samozrejme použili repliku - hráčsky nepoužiteľný kontrabas, ktorý nám ledva držal po kope.
 
Pomohol nám s tým pán Ľubomír Slavkovský, ktorý to celé nachystal a doslova pozliepal zo zbytkového materiálu svojej husliarskej dielne. Pravdou je, že aj napriek desivo vyzerajúcej horiacej scéne - takmer celý kontrabas ostal v neporušenom stave - oheň zasiahol len povrchovú vrstvu laku, takže po jednoduchej povrchovej renovácii bude pripravený na ďalšie krkolomné zábery.
 
 
Dielo ste formovali v prostredí skanzenu v Bardejovských Kúpeľoch. Prečo práve takýto „pľac“?
 
Určite sme chceli folklórny klip - plný krojov a tradičných svadobných obrázkov. Priestor skanzenu je v tomto zmysle vždy „trefou do čierneho”. V bardejovskom skanzene sa cítime ako doma a je pre nás sviatkom pracovať v tomto vzácnom, do značnej miery autentickom priestore. Ďakujeme za túto možnosť p. Františkovi Gutekovi, Lukášovi Jonovovi a celému skvelému tímu ochotných zamestnancov.
 
Naskytlo sa niečo, čo vás počas procesu nahrávania videoklipu zaskočilo, prekvapilo?
 
Musím povedať že nás veľmi milo prekvapila ústretovosť všetkých ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na výroby klipu. Či už to bola komunikácia s Lesnou správou mesta Bardejov, vedením skanzenu, riaditeľstvom Bardejovských Kúpeľov, či samotnými folkloristami - tanečníkmi FSk Raslavičan, vždy sme sa stretli s obrovskou ochotou a podporou. Všetkým týmto ľud'om by sme sa chceli čo najsrdečnejšie poďakovať.
 
Čo váš letný kalendár podujatí? Ak to situácia dovolí, kde všade vás budeme môcť zhliadnuť?
 
Určite plánujeme ďalšie projekty aj klipy, no najaktuálnejšou výzvou je leto a s ním spojené koncertné aktivity. Už teraz sa tešíme na živé stretnutia so živým publikom. Začali sme koncertom v Prešove, pokračovať by sme mali na ďalších open-air podujatiach, ktoré fanúšikovia nájdu na našom webe. Držme si palce, pevne verím, že nám to situácia dovolí a všetci si toto leto spoločne užijeme.
 
Ďakujeme za rozhovor!  
(14:30, Z. Šinaľová)
 
Diskusia
Pridať komentár