Chronická únava, naštrbená psychika či výsevy na koži. Postcovidové centrum v Bardejove pomáha liečiť to, čo koronavírus napáchal

1998x
12. Júl 2021
Problémami trpia rôzne vekové skupiny
Nemocnica realizuje rekonštrukčné práce a dopĺňa prístrojovú techniku  
 
V nemocnici s Poliklinikou Sv. Jakuba v Bardejove už vyše mesiaca pomáhajú pacientom s postcovidovým syndrómom. Prekonaním koronavírusu sa vo viacerých prípadoch táto strastiplná cesta nekončí, pretrvávajúce príznaky sa objavujú u ľudí, ktorí mali ťažký, ale aj ľahký priebeh ochorenia.
 
Princíp Postcovidového centra je v tom, že pacient nemusí chodiť sám a hľadať si lekára na vyšetrenie, ktoré potrebuje. „Ak pri prvom vyšetrení zhodnotím, že má človek poruchy spánku alebo psychické problémy, čo má veľa pacientov, tak ho automaticky objednám na vyšetrenie. Čiže nemusí chodiť za lekárom sám, čakať za termínom, ale prakticky dostane najbližší možný termín, aký majú v danej ambulancii, ktorá ja zapojená do tohto centra“ uviedla námestníčka pre zdravotnú starostlivosť a zdravotné poisťovne Helena Leščišinová.
 
Na postcovidových pacientov si v centre vyčleňujú osobitý čas. Príznakov, s ktorými ľudia do ambulancie prichádzajú, je podľa slov Leščišinovej veľa. Postcovidový syndróm sa môže vyskytnúť v každom veku a môže postihnúť ktorýkoľvek orgán.
 
„Najčastejšie prichádzajú pacienti s únavou. U niektorých pacientov pretrváva, u iných sa dokonca zhoršuje, dokonca môže prejsť až do takzvaného chronického únavového syndrómu. Človeku už inak nič nie je, čo sa týka ochorenia, ale tá únava pretrváva,“ ozrejmila námestníčka pre zdravotnú starostlivosť a zdravotné poisťovne.
 
Objavujú sa pacienti, ktorým všetko zapácha 
 
Ako ďalej dodáva, na druhom mieste sa nachádza dlhotrvajúci kašeľ a potom dýchavičnosť. „U mnohých sa tá dýchavičnosť zhoršuje, pri niektorých mladších či starších vekových skupinách sa objavuje dušnosť, ktorá je nevysvetliteľná. Vy na tom pacientovi reálne nič nevidíte, aby boli nejaké patologické nálezy, alebo podobne, ale problém tam je,“ vysvetlila Leščišinová.
 
 
 
Potom sú to rôzne poruchy trávenia, bolesti žalúdka, napínanie na zvracanie. Veľmi častá a známa je strata chuti a čuchu – u niektorých ľudí sa vrátia skoro, u niektorých pretrvávajú, u iných sa zmenia úplne. Objavujú sa aj pacienti, ktorým všetko zapácha – či už ide o rôzne jedlá, nápoje, zeleninu, ovocie alebo koreniny.
 
„Veľa pacientov po prekonaní covidu pociťuje úzkosť, trpí poruchami spánku. U žien je to časté vypadávanie vlasov – máme ženy, ktoré si siahnu do vlasov a majú ich plnú hrsť. Raritne je to aj vypadávanie zubov. Objavujú sa aj kožné zmeny, napríklad psoriázy, rôzne výsevy na koži,“ dodala Leščičinová.
 
Najrizikovejšou skupinou sú v tomto prípade pacienti s poruchami imunitného systému a tiež pacienti s chronickými ochoreniami. Postcovidový syndróm netrápi len ľudí, ktorí mali ťažší priebeh ochorenia, trápi aj tých, ktorí mali veľmi ľahký priebeh.
 
„Ja si nepamätám, kedy som naposledy mala v ambulancii pacienta, ktorý mi povedal, že mu nič nie je. Našťastie sa tie prejavy postupne zmierňujú, pacientom odporúčame, aby sa veľa hýbali, je to dosť dôležité. V rámci postcovidovej starostlivosti poskytujeme aj intenzívnu rehabiltáciu, odporúčame aj kúpeľnú liečbu, ktorá je dôležitá,“ opísala špecialistka.
 
Príprava na tretiu vlnu  
 
Mnohí pacienti po prepustení z nemocnice môžu ísť domov až vtedy, keď im vybavia koncentrátor kyslíka na domácu oxygenoterapiu, pretože by sa neudýchali. „My v centre preberáme následnú starostlivosť o takýchto ľudí – to znamená, že riešime aj to, ako dlho potrebujú kyslík, koľko hodín denne by ho mali inhalovať,“ podotkla Leščišinová.
 
Bardejovská nemocnica sa už teraz pripravuje na prípadnú tretiu vlnu. Na internom oddelení robili kompletne nové rozvody kyslíka, aby mohlo mať viac pacientov k dispozícii intenzívnu kyslíkovú liečbu, pracujú na viacerých rekonštrukciách, takisto dopĺňajú prístrojovú techniku.
(11:43, red)
Diskusia
Pridať komentár