VIDEO | Postcovidové centrum v bardejovskej nemocnici realitou

2630x
07. Júl 2021
Liečia pacientov, ktorí prekonali COVID-19
Pozrite si videoreportáž 
 
Nemocnica s Poliklinikou svätého Jakuba n.o., v Bardejove má vlastné Postcovidové centrum. Svoju činnosť odštartovalo 1. júna, zatiaľ evidujú viac ako 40 prijatých pacientov. Na pneumologickej ambulancii si pre túto skupinu ľudí vyčlenili špeciálne hodiny počas troch dní v týždni.
 
„Toto je úplne nová populácia pacientov, na ktorých určite potrebujem viac času ako na bežného pacienta, ktorý príde na vyšetrenie. Ak bol napríklad hospitalizovaný, musím si pozrieť všetky správy, röntgeny, CT-čka a podobne,“ objasnila námestníčka pre zdravotnú starostlivosť a zdravotné poisťovne Helena Leščišinová.
 
Postcovidové centrum komplexne prepája viacero ambulancií, pacient sa tak v krátkom čase dostane na miesto, ktoré konkrétne cieli na jeho problém.
 
 
„Vlastne v tom je ten význam, že on si nepotrebuje ísť pre výmenný lístok na rehabilitáciu, výmenný lístok na neurológiu a hľadať lekára, ktorý by ho vyšetril,“ priblížila Leščišinová.
 
Pretrvávajúcich príznakov je veľa 
 
Na pneumologickú ambulanciu objedná pacienta praktický lekár. Pneumológ po vyšetrení a zhodnotení stavu rozhodne o ďalšom postupe zo strany pneumologickej a súčasne rozhodne o potrebe ďalších vyšetrení podľa príznakov.
 
„Tých príznakov, s ktorými pacienti prichádzajú, je veľmi veľa. Jednak sú to príznaky úplne nové, ktoré pacient pred COVID-om nemal, alebo sú to ťažkosti, ktoré mal aj pred COVID-om, ale po prekonaní ochorenia sa zvýraznili,“ uzavrela Leščišinová.
 
Nemocnica u spomínaných pacientov eviduje najčastejšie pretrvávajúcu únavu, kašeľ a dýchavičnosť, jednotlivé vyšetrenia sú plne hradené z verejného zdravotného poistenia.
(16:08, red)
 
 
Diskusia
Pridať komentár