Leto v kultúrnych organizáciách PSK prinesie bohatý program

1229x
05. Júl 2021
Pre verejnosť budú otvorené aj divadlá
Máte radi kultúru? Čaká vás bohaté leto 
 
Múzeá, galérie, knižnice, osvetové strediská, hvezdárne, umelecký súbor a dokonca aj divadlá PSK majú pre návštevníkov počas letnej turistickej sezóny 2021 pripravené rozmanité podujatia.
 
V Krajskom múzeu v Prešove – Rákociho paláci sa počas prázdnin bude hľadať poklad. Pátrať budú deti aj dospelí, a to po šľachtických rodoch spojených s kaštieľmi v Hanušovciach nad Topľou a Stropkove. Milovníkov hudby potešia koncerty sláčikového kvarteta Compostela, kapely Musica Historica z Budapešti, či rómskej kapely Dusi band.
 
V archeoparku v Hanušovciach nad Topľou sa opäť budú konať tradičné Prázdniny v praveku spojené s tvorivými dielňami, pripravené sú aj workshopy.
 
Týždňový hradobný muzikál 
 
Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni odštartuje leto cyrilometodskými slávnosťami s názvom Oživenie dreveníc. Na malých návštevníkov čaká 15. ročník týždňového hradného muzikálu. Históriu Ľubovnianskeho hradu spoznajú účastníci na hradných slávnostiach Spoznaj svoj hrad a tiež vďaka stretnutiu rodín dávnych majiteľov hradu – Lubomírskych, Raiszovcov a Zamoyských.
 
Festivalovou náhradou za každoročné známe podujatie Európske ľudové remeslo (EĽRO) v Kežmarku bude Festival za €uro, ktorého spoluorganizátorom je Múzeum v Kežmarku. Súčasťou festivalu bude koncert speváka Adama Ďuricu. Štyri nedeľné prázdninové popoludnia budú deťom na kežmarskom hrade spríjemňovať hrané rozprávky na nádvorí a nebude chýbať ani obľúbené Letné kino na hradnom nádvorí. Na hrade budú koncertovať aj Štefan Štec s kapelou FAJTA a Richard Müller.
 
 
V Podtatranskom múzeu v Poprade sú pripravené letné čitárne so zaujímavými rozmanitými témami o Draculovi, 77. výročí SNP, či rastlinnej ríši podtatranského regiónu.
 
Deň remesiel s ľudovou hudbou a tancom 
 
Šarišské múzeum si v skanzene v Bardejovských Kúpeľoch pripravilo Deň remesiel s ľudovou hudbou a tancom a tiež Prehliadku rusínskych a šarišských piesní. V poľnej hrnčiarskej peci v skanzene sa bude cez leto vypaľovať keramika.
 
Cyklus piatich tvorivých dielní tradičných remesiel s názvom Oživené remeslá v skanzene Vihorlatského múzea v Humennom ponúkne možnosť pozrieť a vyskúšať si tradičné remeselné postupy hrnčiarstva, remenárstva, spracovania textilných vlákien, kováčstva a pod. V múzeu usporiadajú aj stretnutie kultúr – Dni židovskej kultúry a Dni poľskej kultúry. Ponuka je naozaj široká, pripravený je denný tábor pre deti, tvorivé a tanečné hudobné dielne, výstavy aj koncerty.
 
 
V Múzeu moderného umenia A. Warhola v Medzilaborciach sa návštevníci stretnú s riaditeľom pri káve v rámci formátu Coffee break a následne absolvujú aj komentovanú prehliadku múzea. Okrem výstav zaujmú aj kreatívne workshopy inšpirované street-artom, pop-artom, ale hlavne tvorbou Andyho Warhola.
 
Výnimočné výstavy 
 
Výnimočné výstavy čakajú na návštevníkov aj v Šarišskej galérii v Prešove a okrem nich aj denný letný výtvarný tábor pre deti Obleč si umenie. Galéria pripravila aj kreatívny workshop určený pre všetkých, ktorým učarovala príroda i výtvarné umenie a nechýba im odvaha experimentovať a tvoriť s názvom Denník leta.
 
V Tatranskej galérii v Poprade si návštevníci už od júna môžu pozrieť medzinárodnú interaktívnu výstavu Leonardo da Vinci – Stroje a iné, spoločne s výstavou Stanislava Lajdu – Posledná večera.
 
Tradičné letné festivaly 
 
Krajské knižnice si aj toto leto pripravili pre čitateľov pravidelné podujatie Prečítané leto. Osvetové strediská PSK potešia fanúšikov folklóru usporiadaním tradičných letných festivalov, napríklad Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska, Festival ľudovej kultúry, Festival duchovnej piesne, Festival folklóru Rusínov-Ukrajincov Slovenska, Hornozemplínske folklórne slávnosti.
 
 
Hvezdáreň a planetárium v Prešove ponúkne školákom rôzne astronomické programy, pre dospelých je pripravená tradičná Hudba pod hviezdnou oblohou. Vihorlatská hvezdáreň v Humennom bude takmer každý večer na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle prezentovať trojhodinový balík podujatí pod názvom Večer pod hviezdami, ktorý obsahuje prehliadku observatória, program v planetáriu, pozorovanie oblohy z plošiny M.A.R.S. a pozorovanie objektov oblohy teleskopom. Pre veľký záujem pridáva hvezdáreň pre zanietených priaznivcov astronómie Nočné pozorovanie v neskorých nočných hodinách.
 
Divadlá aj cez prázdniny 
 
Divadlo Jonáša Záborského v Prešove bude výnimočne kvôli pandemickej situácii pre svojich priaznivcov hrať prvé dva prázdninové týždne a tiež posledné dva prázdninové týždne. Diváci sa môžu tešiť na najnovšie inscenácie v repertoári DJZ: muzikál Jesus Christ Superstar (v spolupráci s PUĽS), trpká komédia Doma, som miláčik!, inscenácia Sluha dvoch pánov, a iné.
 
Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove taktiež skráti divadelné prázdniny, pretože začiatkom leta uvedie premiéru rozprávky pre deti a mládež v rusínskom jazyku Páví kráľ. V druhej polovici prázdnin v súlade s aktuálne platnými protipandemickými opatreniami bude cestovať a prezentovať svoje hry v jednotlivých obciach Prešovského kraja.
 
PUĽS príde za svojimi fanúšikmi s umeleckými programami do viacerých slovenských obcí, ako napríklad Prešov, Hencovce, Kružlová, Pichne, Svidník, a iné.
(11:11, L. Heilová, foto: J. Štovka)
Diskusia
Pridať komentár