VIDEO | Včelárske remeslo v Richvalde je stále živé, v obci chcú vybudovať novú oddychovú zónu

1937x
04. Júl 2021
Revitalizačné plány na najbližšie obdobie sú veľké
Pozrite si videoreportáž 
 
Šikovní stolári, aktívne tkáčske remeslo, ale aj súdržná včelárska komunita. Obec Richvald nájdete 10 kilometrov juhozápadne od Bardejova, svojou rozlohou dnes patrí medzi najväčšie oblasti. V minulosti na jeho území dominovali práve lesy, čo sa neskôr odzrkadlilo na samotnom pomenovaní dediny.
 
„História obce Richvald sa viaže približne k roku 1355. Názov obce vychádza od slova Reichwald, čo znamená bohatý les. Ešte staršie pramene týkajúce sa rímskokatolíckeho kostola uvádzajú, že bol postavený ešte pred týmto rokom, takže domnienka je, že Richvald je ešte starší,“ uviedla starostka obce Zuzana Germanová.
 
Včelárstvo aj dnes 
 
Včelárstvo v Richvalde neostalo len historickou spomienkou na starodávne doplnkové zamestnanie tamojších obyvateľov, skupina nadšencov túto vášeň poctivo pestuje aj dnes.
 
„Richvald je známy svojím medom, svojimi včelármi. Najstarší úľ v strednej Európe bol práve v našej obci. Momentálne sa nachádza v úschove Šarišského múzea v Bardejovských Kúpeľoch,“ ozrejmila starostka.
 
 
Dedinka v severnej časti Bartošovskej kotliny ukrýva rôzne historické poklady, jedným z nich je vzácny rímskokatolícky Kostol sv. Bartolomeja Apoštola, ktorý patrí k najstarším kostolom v Šariši.
 
„On sa tak týči nad obcou, má aj pôvodný hradobný múr. Ďalšou významnou pamiatkou je pôvodný oltárny obraz z evanjelického kostola, ktorý namaľoval Bohúň,“ priblížila Germanová.
 
Veľká rekonštrukcia školy 
 
Súčasná podoba obce nadväzuje na požiadavky pulzujúcej doby, veľkou rekonštrukciou prešiel priestor základnej školy s materskou školou.
 
„Pri škole vzniklo detské ihrisko, multifunkčné ihrisko, outdoorové ihrisko. Je to prístupné širokej verejnosti, ale slúži to hlavne pre žiakov. V škole z pôvodnej kotolne vznikla cvičebňa. Teraz sa v priestoroch školy a škôlky, v časti pôjdu, vytvára nová trieda pre škôlkarov. Každoročne sa narodí asi 10 detí a kapacity neboli postačujúce,“ podotkla starostka Richvaldu.
 
Kompletné opravy sa realizovali aj vo všetkých miestnostiach obecného úradu, Richvald sa môže takisto pochváliť úplne novým knižničným systémom.
 
„Taký veľký projekt, na ktorom sa ešte stále pracuje, je IBV-čka, kde môže vzniknúť ďalších 30 rodinných domov, zatiaľ sa pracuje na siedmich, ktoré sú už teraz vo výstavbe,“ dodala Germanová.
 
Revitalizačné plány obce na najbližšie obdobie sú veľké. Rozsiahlej obnovy sa dočkajú miestne komunikácie, obyvatelia sa môžu tešiť i na novú oddychovú zónu, kde by mal vzniknúť veľký altánok, ukážková včelnica či jazierko.
(19:15, red)
Diskusia
Pridať komentár