Tatran s definitívnou istotou miestenky v skupinovej fáze Európskej ligy

827x
03. Júl 2021
Účasť v prestížnej súťaži 
 
Hádzanári Tatrana Prešov sa definitívne predstavia v skupinovej fáze Európskej ligy aj v jej druhej edícii v sezóne 2021/22. Zoznam 11-tich tímov s istým miestom vo štvrtok 1. júla potvrdila Európska hádzanárska federácia (EHF). Federácia zároveň otvorila možnosť uchádzať sa jednému tímu o tzv. divokú kartu.
 
Hrací systém Európskej ligy sa oproti premiérovému ročníku nemení. Skupinovej fázy sa zúčastní 24 tímov rozdelených do šiestich štvorčlenných skupín. Prvú dvanástku tímov tvorí šesť národných šampiónov z federácií bez miesta v EHF Lige majstrov na základe národného renkingu, medzi ktorého patrí aj Tatran Prešov. Okrem neho sú v zozname aj slovinský majster Gorenje Velenje, švédsky šampión IK Sävehof, švajčiarsky Winterthur, ruský majster Čechovski medvedi a fínsky Cocks.
 
Dve kvalifikačné kolá 
 
Medzi ďalšími piatimi tímami je obhajca víťazstva z Magdeburgu a tímy na 2., respektíve 3. mieste z federácií, ktorých majstri si zabezpečili účasť v Lige majstrov. Ide o francúzsky Nantes, španielsky Irun, macedónsku Bitolu a maďarskú Tatabányu. Posledná miestenka je tzv. divoká karta (wildcard), o ktorej rozhodne EHF. O udelenie tejto karty sa môžu uchádzať do utorka 6. júla iba národné federácie klubov, ktoré nie sú na zozname potvrdených krajín s nasadenými tímami. Zvyšných 12 tímov si účasť v skupinovej fáze vybojuje cez dve kvalifikačné kolá.
 
Nasadenie priamo do skupiny 
 
„Tak ako tomu bolo aj v predchádzajúcim ročníku, vo štvrtok bolo oficiálne potvrdené naše nasadenie priamo do skupiny, kde patríme medzi piatich majstrov svojich krajín. Slovensko vzhľadom na postavenie v rebríčku EHF na 18. mieste patrí práve do skupiny krajín, ktoré nemajú účastníka v Lige majstrov, preto ich majster má zabezpečené účinkovanie v skupinovej fáze. Sme veľmi spokojní, pretože vieme ako náročná vie byť kvalifikácia, v ktorej budú účinkovať veľmi kvalitné nemecké, francúzske, dánske, nórske či chorvátske mužstvá. Prebojovanie sa do skupinovej fázy je prakticky na úrovni kvalifikovania sa do Ligy majstrov z minulosti. Samotná Európska liga je pritom minimálne na úrovni skupín C a D v Lige majstrov, v ktorých Tatran predtým účinkoval,“ uviedol generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický.
 
 
K samotnému účinkovaniu v súťaži dodal: „Táto účasť v prestížnej súťaži je pre nás veľmi dôležitá. Sme za to radi a fanúšikovia sa budú môcť opäť tešiť na päť kvalitných domácich zápasov proti družstvám z celej Európy, ktoré boli buď majstrami svojich krajín, alebo patria medzi popredné tímy v súťažiach. Počkáme si na vyžrebovanie skupín a budeme sa snažiť bojovať. Naše vystúpenie v minulom ročníku bolo silne poznačené problémami spojenými s COVID-19 ako aj našimi zraneniami. Budeme si priať a to je asi to hlavné želanie, aby sme boli čím dlhšie zdraví a mohli proti týmto kvalitným súperom, bez ohľadu na to, kto to bude, ukázať kvalitnú hádzanú, v každom zápase sa pokúsiť súperov potrápiť a ísť za ziskom bodov.“
 
Zoznam potvrdených účastníkov skupinovej fázy Európskej ligy EHF 2021/22
 
I. majstri krajín, ktoré nemajú zastúpenie v Lige majstrov
1. RK Gorenje Velenje – SLO
2. IK Sävehof – SWE
3. Pfadi Winterthur Handball – SUI
4. TATRAN PREŠOV – SVK
5. Chekhovski medvedi – RUS
6. Cocks – FIN
 
II. tímy z krajín, ktoré majú zastúpenie v Lige majstrov
7. SC Magdeburg – GER (obhajca víťazstva)
8. HBC Nantes – FRA
9. Bidasoa Irun – ESP
10. Eurofarm Pelister – MKD
11. Grundfos Tatabánya KC – HUN
 
III. tím z krajiny, ktorej federácia nie je na zozname
12. divoká karta (tzv. wild card)
(16:00, IK, tatranpresov.sk)
Diskusia
Pridať komentár