VIDEO | Okres Bardejov pod vodou, mnohé obce vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

32073x
01. Júl 2021
Vyhlásený mimoriadny stav
 Pozrite si videoreportáž
 
Včerajšia búrka a dnešný dážď sa podpísali na zhoršení povodňovej situácie, vo viacerých obciach v okrese Bardejov od rána bojovali so záplavami.
 
V obci Petrová silný lejak prišiel o polnoci. „Kedy nám zaplavilo obydlia v hornej časti obce. Teraz z rána prišla spúšť a zaplavila aj obydlia v rómskej osade. Momentálne je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Sú do toho zapojené všetky záchranné zložky. Dúfame, že škody čo najskôr odstránime, no záleží to od počasia,“ prezradila pre náš portál starostka obce Petrová Anna Hrúzová.
 
Voda zaliala pivnice i záhrady 
 
Tretí stupeň povodňovej aktivity bol vyhlásený aj v obci Zborov, kde sa potom pri cintoríne vylial a zaplavil záhrady, dvory, pivnice i miestnu komunikáciu na ulici Osloboditeľov.
 
Momentálne neriešime škody, ale snažíme sa zachrániť obydlia
 
„Prišiel náhly dážď smerom od Smilna, ktorý splavil usadeniny z poľa. Náhle prišla prívalová vlna a urobila škody. O 8.45 hod. som vyhlásil tretí stupeň protipovodňovej aktivity. Zhruba do deviatej kulminovala hladina vody, informoval starosta Zborova Ján Šurkala.
 
„Momentálne neriešime škody, ale snažíme sa zachrániť obydlia, aby sa ľudia mohli do nich čo najskôr vrátiť a fungovať,“ pokračovala starostka Petrovej.
 
 
„Situáciu sledujeme aj na ďalších tokoch, hlavne na potoku Stebníček a na potoku Kamenec. Záplavy boli aj v Becherove, kde bol vyhlásený takisto tretí stupeň, tá voda ide smerom k nám, takže aj to starostlivo strážime, aby sme nemali problém. Je to problematická ulica, my sme spracovali aj projektovú dokumentáciu, máme stavebné povolenia, len tu musím byť kritický aj k Slovenskému vodohospodárskemu podniku a konkrétne aj k ministerstvu životného prostredia, že na jeden papier, na nájomnú zmluvu čakáme pomaly trištvrte roka.
 
Bez perspektívy, nikto nevie povedať, kedy to bude, či to bude a ako to bude. Tých ľudí vytápa pravidelne, minulý rok asi štyri krát. Ide leto, búrky, každým dňom sa môže stať, že z jasného neba sa stane behom 15 – 20 minút takýto výsledok,“ dodal J. Šurkala.
 
Tretí stupeň v mnohých obciach 
 
Z Petrovej zasahovali dobrovoľní hasiči i miestni podnikatelia, v Zborove sa k hasičom z obce pridali aj pracovníci obecného podniku i samotný starosta so svojimi spolupracovníkmi.
 
Tretí stupeň bol vyhlásený aj v ďalších dedinách bardejovského okresu. Veľká voda tiekla aj na Bardejovskej Zábave či vo Sveržove, ale aj v iných obciach – Stebníku, Richvalde, Kurove, Gaboltove, Nižnom Tvarožci či v Stebníckej Hute.
(13:33, red)
Diskusia
Pridať komentár